Helikopter ingezet bij nachtvorstbestrijding Hongaarse fruitboomgaard

Een delegatie van het Hongaarse ministerie van Landbouw was woensdag 15 september op werkbezoek bij Almakúti. Zij zijn aanwezig voor een demonstratie van verschillende vorstbestrijdingstechnieken waarmee fruittelers de oogst beschermen tegen vorstschade, meldt het bedrijf. 


Foto: Almakúti

Het werkbezoek maakt deel uit van een subsidieonderzoeksplan van het ministerie om de vorstbestrijding in Hongarije naar een hoger plan te tillen. Met vrij simpele technieken kan (een groot deel van) de oogst beschermd worden tegen vorstschade. Zonder ingrijpen kan vrijwel een hele oogst verloren gaan, vaak met desastreuze gevolgen voor de teler.

Een fruitteler uit de regio van Almakúti vertelde dat zijn oogst begin dit jaar door vorst verloren is gegaan, terwijl Almakúti een groot deel van haar oogst heeft kunnen beschermen tegen een nachtvorst van -7,8 graden. Wat mede door de inzet van een speciale helikopter voor elkaar was gekregen.

De helikopter, die ook een demonstratie gaf, is ingezet om laag over de boomgaard te vliegen om warmere luchtlagen omlaag te drukken. Gelijktijdig wordt met rook van plantaardige (van levensmiddelenkwaliteit) olie een dichte mist tussen de bomen gecreëerd. Dit vermindert de koudeuitstraling van de hemel tot aan de grond.

De techniek met de helikopter is veelbelovend, maar deze moet verder onderzocht en geoptimaliseerd worden om de effectiviteit te vergroten.

Bron: Almakúti 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven