Duitse appeloogst in Bodensee gestart

Afgelopen weekend startte het appelseizoen aan de Bodensee. Gerhard Pietsch van Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft mbH (OVB) vertelt over de kwaliteit, het aanbod en nieuwe trends voor seizoen 2021/2022.

Goede tot zeer goede kwaliteit
"De appeloogst is iets groter dan in het voorgaande jaar, maar over het geheel genomen ligt hij in de lijn van het gemiddelde van de laatste paar jaar. Naar appelen van Duitse teelt, zowel conventionele als biologische, is nu al veel vraag. Over het geheel genomen verwachten we goede tot zeer goede kwaliteiten en we kijken vooral uit naar een goede kleuring van het fruit," vertelt Pietsch.

Grotere en kwalitatief betere teeltbedrijven
Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek zijn er steeds minder mensen in de tuinbouw actief, wat ook voor de OVB geldt: "We worden door 600 telers op de aangesloten groothandelsmarkten beleverd. Enkele jaren geleden waren het er nog meer dan 1.000. Het areaal is nauwelijks toegenomen. Er zijn ook tuinbouwbedrijven die hun areaal gedeeltelijk hebben verpacht. Zo zijn er wel grotere en ook kwalitatief betere teeltbedrijven ontstaan."

Oogstarbeiders zijn volgens Gerhard eveneens nog steeds onmisbaar: "Gezien de hoeveelheid handenarbeid die met het oogsten van het fruit moet worden verricht, is een constant aantal arbeiders noodzakelijk. Ondersteuning door machines, zoals bijvoorbeeld de Pluk-O-Trak, helpt hierbij een beetje, maar vermindert nog niet merkbaar de inzet van mensen bij de oogst. Automatische oogstrobots zijn nog lang niet uitontwikkeld voor de markt en zullen pas over vele jaren als alternatief bruikbaar zijn."

Clubrassen en duurzame verpakkingen zijn een trend
"Er is een trend richting clubappelen. Ook wij slaan deze weg in. We zetten echter ook sterk in op traditionele appelrassen zoals Elstar, waar in de regio Bodensee veel vraag naar is. Maar ook Gala, Braeburn, Pinova en de Jonagold groep zijn in trek. We hebben een continu stijgende vraag naar duurzame verpakkingen; hierover zijn we steeds in gesprek met de onderzoekers en de verpakkings-producenten", zegt Gerhard. "Onze klanten verwachten een ongewijzigd betrouwbare belevering. Al onze processen zijn erop afgestemd om aan de wensen van de klant te voldoen."

Voor meer informatie:      
Gerhard Pietsch
Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft mbH
Merkurstraße 7
88046 Friedrichshafen, Duitsland
+49 (0)754 1970 280
info@obst-vom-bodensee.de 
www.obst-vom-bodensee.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven