Vraag en aanbod nemen elk jaar toe

Weer vertraagt oogst lente-uien in Egypte

Het Egyptische lente-uienseizoen begon iets later dan exporteurs hadden gehoopt. Omdat de vraag naar lente-uien uit het Noord-Afrikaanse land groot is, had dit een mooie kans kunnen zijn voor de Egyptische export. De oogst zal nu naar verwachting medio oktober beginnen. Een van de exporteurs verwacht dit jaar zijn afzet op de Europese markt flink uit te breiden.

Nora Mohamed, salesmanager bij Skyline for Import & Export, vertelt dat het bedrijf twee maanden geleden begon met het planten van de lente-uien. "Sinds 1 juli zijn we begonnen met de teelt van lente-uien in het gouvernement Ismaïlia. Ons areaal bedraagt 240 hectare en de gemiddelde oogst bedraagt 87.000 bundels per hectare. We hebben een professioneel team dat de grondbewerking, ontkieming, groei en oogst opvolgt. Daarnaast controleren we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in overeenstemming met de internationale normen."

De oogst van lente-uien had al moeten beginnen, maar door de weersomstandigheden hebben de Egyptische telers en exporteurs misschien een kans gemist, want de vraag in het VK is momenteel vrij hoog, zo legt Mohamed uit. "Eigenlijk hadden we gepland om half september met de oogst te beginnen om aan de vraag op de Britse markt te voldoen. Het VK is voorgaande seizoenen meestal rond deze tijd van het jaar van start gegaan met de import van Egyptisch product. Door het slechte weer en de extreem hoge temperaturen in juli en augustus is de oogst helaas uitgesteld tot half oktober. De temperaturen liepen soms op tot 45 graden en dat kwam het kiem- en groeiproces van lente-uien zeker niet ten goede. De latere start wordt als een gemiste kans beschouwd, want de Britse markt heeft een ernstig tekort aan lente-uien door enkele kwaliteitsproblemen in hun eigen teelt."

Skyline gaat zich met de lente-uien richten op de Europese markt. Naast het Verenigd Koninkrijk zijn ook Duitsland en Nederland belangrijke markten voor de Egyptische exporteur. "De vraag naar Egyptische lente-uien is op zijn minst stabiel. Ze stijgt jaarlijks zelfs een beetje en daardoor is ook het teeltareaal toegenomen. Het exportgemiddelde van Egyptische lente-uien bedraagt ongeveer 150 miljoen bundels per jaar en Skyline streeft naar een aandeel van 20 miljoen voor het komende seizoen. Europa is de grootste importeur van lente-uien uit Egypte. We richten ons specifiek op Duitsland, het VK en Nederland, aangezien deze landen jaarlijks het grootste volume importeren. Maar ook België en Frankrijk kunnen voor ons interessante markten zijn."

"Skyline heeft in de stad Alexandrië een groot pakstation gebouwd, uitgerust met de nieuwste technologie voor het koelen, sorteren en verpakken van verse groenten en fruit. We hebben ook deskundige teams voor logistiek en kwaliteitscontrole. Zo bewaken we het volledige productieproces, vanaf het planten tot aan de levering bij onze klanten, en garanderen we de kwaliteit van het eindproduct", besluit Mohamed.

Voor meer informatie:
Nora Mohamed
Skyline for Import & Export
Nora@skyline-egy.com 
skyline-egy.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven