Bloemkool en artisjokken zwaar getroffen door slechte weer in Pas-de-Calais

De vorst en de regen hebben vooral de fruitteelt zwaar getroffen, maar ook de groententeelt heeft dit jaar verliezen geleden. In het Franse Clairmarais (Pas-de-Calais) maken de gebroeders Morel de schade aan hun oogst op.

"Dit deel is ondergelopen," vertelt Xavier Morel over zijn bloemkolen met slappe, gelige bladeren. De velden staan ​​volledig onder water. Alleen al in juni regende het twee keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. "Ik ben ongeveer 50.000 van mijn 180.000 bloemkolen kwijt," schat de teler.

Bij de artisjokken is het niet de regen, maar de vorst die schade heeft aangericht. "Meestal lukt het ons om van de lokale telers te krijgen wat we nodig hebben, maar dit jaar moeten we producten uit Bretagne te koop aanbieden," legt Laura Thiebaut uit, die Clairmarais-groenten verkoopt. "Vorst in december is geen probleem, omdat de artisjokken dan in winterslaap zijn. Net als de appelbomen die niet van vorst houden als ze in bloei staan, houden artisjokken niet van vorst als ze net uit hun winterslaap komen," legt Xavier uit.

Volgens Xavier Morel zullen deze weersomstandigheden zich in de toekomst waarschijnlijk herhalen. "Het is alsof de seizoenen aan het verschuiven zijn en de kou steeds later komt." Er is dan ook sprake van een verschuiving in de oogst, net als bij de pompoenen die dit jaar heel vroeg konden worden geplukt, terwijl de herfst nog niet eens is begonnen.

De telers hebben echter daarnaast te maken met de aanwezigheid van muskusratten die de gewassen teisteren. "Het zijn er dit jaar veel en ze eten de bloemkolen heel vroeg op, waardoor ze niet gaan groeien. Enkele jaren geleden plaatsten we aan het einde van de winter vergiftigde wortelen in de velden. Dit hielp de populatie ratten terug te dringen, maar deze methode is nu niet meer toegestaan."

Bron: lavoixdunord.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven