Chinese uienexport beperkt en onzeker

Nu een groot aantal late uien op de markt is, is het opslaan van uien in Gansu van start gegaan. Vanaf begin september zijn de meeste marktdeelnemers die uienvoorraden hebben weinig actief op de markt en de omvang van de voorraden is niet groot. Het effect van de opslag op de uienmarkt is voorlopig niet duidelijk en de uienprijzen in de teeltgebieden zijn stabiel.

De vroege rode uien in Gansu zijn begin juli geoogst en de gele uien zijn medio juli in grote hoeveelheden op de markt gekomen. Het uienareaal in Gansu bedraagt dit jaar ongeveer 20.000 ha, een toename met ongeveer 4.000 ha ten opzichte van vorig jaar. Door factoren zoals het weer met hoge temperaturen is de opbrengst per ha dit jaar evenwel gedaald zodat de totale oogst niet noemenswaardig is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Begin september, toen de vroege uien op hun einde liepen en de halflate uien in groten getale op de markt kwamen, is de uienopslag in Gansu van start gegaan. De markt in de teeltgebieden wordt gedomineerd door de opslag van producten. Op korte termijn lijkt de uienprijs stabiel te worden.

De bewaring van uien is vooral geconcentreerd in Shandong. Door de hoge voorverkoopprijs van de gekoelde opslaguien is de winst vrij gering. De handelaren die uien in voorraad hebben halen de producten niet actief uit de markt, dit gekoppeld aan de invloed van uien uit Gansu, waardoor deze uien uit de bewaring traag worden verhandeld liggen de prijzen eerder lager en schommelen ze binnen een smalle marge.

Momenteel nemen de handelaren die in alle delen van Shandong uien in koelhuizen hebben opgeslagen nog steeds een afwachtende houding aan ten aanzien van de markt en het effect van de opslag is op de uienmarkt voorlopig niet duidelijk. Over het geheel genomen is de bewaring van uien goed. Hoewel de resterende hoeveelheid bewaaruien nog groot is, neemt de kwaliteit van het huidige aanbod op de markt af en verliest het geleidelijk aan concurrentiekracht op de markt. De uien die in Gansu en Centraal-Mongolië worden geteeld, hebben een kwaliteitsvoordeel. Als de kwaliteit van het koelaanbod in een latere fase beter wordt gecontroleerd, kan wellicht een meer ideale prijs worden verkregen als het tijdig op de markt wordt gebracht.

Een negatief punt is dat er van jaar tot jaar minder goede producten uit het teeltgebied komen: onder invloed van factoren zoals het klimaat en plantenziekten zijn er dit jaar minder goede producten uit het teeltgebied, vooral omdat het aanbod van slechte kwaliteit uit Noordoost-China de meerderheid vormen en de kwaliteit van invloed is op de prijzen. Op korte termijn zal de uienprijs waarschijnlijk geen duidelijke opwaartse tendens vertonen. De uienprijs is niet ideaal en de afwachtende houding van de houders van uienvoorraden zal toenemen.

Later zal de druk op de verlading van bewaaruien groter worden. De kosten van de koelopslag zijn betrekkelijk hoog: de uienprijzen zijn dit jaar betrekkelijk hoog en de winsten van de opslag zijn laag. Sommige koelhuizen kiezen uien van hoge kwaliteit om op te slaan, zodat het aanbod van uienopslag relatief krap is. De kosten voor het huren van opslagplaatsen zijn gestegen, waardoor het risico van levering in zekere mate is toegenomen. Er zijn ook onzekere factoren zoals de export: in Zuid-Korea, Japan en andere landen is de vraag lager dan in dezelfde periode van de vorige jaren. Door het effect van de pandemie is de uienexport beperkt, gekoppeld aan het effect van de hoge kosten voor zeevracht, is er nog steeds grote onzekerheid over de export.

Bron: My-ncp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.