Poolse telers schakelen over van appelen naar peren

Hoewel Polen geldt als één van 's werelds grootste exporteurs van appelen, waarbij het land soms zelfs China van de troon stoot, is de exportfocus de afgelopen jaren meer en meer aan het verschuiven in de richting van peren. 

Andriy Yarmak, econoom bij het Investment Centre van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN: "De afgelopen vijf jaar groeide de Poolse perenexport jaarlijks met gemiddeld 23%, ofwel 13.000 ton. De appelexport nam gemiddeld met 4% per jaar toe, wat neerkomt op 34.000 ton. Tegelijkertijd schaalde Polen de perenexport sneller op dan de andere landen in de wereldwijde top tien van perenexporteurs. Aangezien ongunstige weersomstandigheden even nadelig waren voor zowel de appel- als perenoogst kan deze factor buiten beschouwing worden gelaten. Er lijkt dus duidelijk sprake te zijn van een verschuiving naar peren."

Gezien de snelle groei van de perenexport is Polen opgeklommen naar de negende plaats in de wereldtop van grootste perenexporteurs, waarmee zij eind 2020 Italië en Portugal voorbijstreefde. Prognoses op basis van Poolse bronnen wijzen erop dat Polen in het seizoen 2020/21 voor het eerst weleens meer dan 100.000 ton peren zou kunnen exporteren. Vijf jaar geleden bedroeg de Poolse perenexport  nog 25.000 ton. 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven