AGF-export hervat na machtswisseling Afghanistan

Na de abrupte val van de Afghaanse regering en de machtsovername door de Taliban kwamen de im- en export van en naar Afghanistan tijdelijk stil te liggen. Nu het nieuwe regime aan de macht is, zijn de im- en exportactiviteiten echter hervat. De export van vers fruit bereikt dit jaar een topjaar vanwege de overvloedige oogsten en het feit dat telers en exporteurs dringend inkomsten nodig hebben. Exporteurs kunnen voor het verladen van hun producten dit jaar uitsluitend gebruikmaken van routes over land omdat er momenteel geen luchtvracht mogelijk is.

Het nieuwe regime heeft voortdurend haar steun aan Afghaanse exporteurs uitgesproken en is vastbesloten om de economie van het land een nieuwe impuls te geven. Afghaanse exporteurs zijn tevreden over de wijze waarop exportbarrières worden opgeheven en importerende landen de douanekwesties hebben opgelost. 

Nu de Afghaanse Kamer van Koophandel en Investeringen (ACCI) en andere betrokken instanties weer operationeel zijn, is de export over land met succes hervat. Zo exporteerde Mobin Afghan de voorbije twee weken 36 ton druiven naar India. De onderneming is echter van plan om nog grotere aantallen te exporteren door middel van gekoeld wegtransport. Muhiuddin, eigenaar van Mobin Afghan: "We hadden dit jaar een geweldige oogst en kunnen nu probleemloos zakendoen dankzij de steun die we krijgen van ACCI en de douane."

Een belangrijk persoon uit de top van de Taliban heeft investeerders en zakenmensen opgeroepen om hun zakelijke activiteiten in Afghanistan uit te breiden. Hij legde uit dat het investerings- en ondernemingsklimaat in Afghanistan nu stabieler is dan ooit tevoren. Kopstukken van de Taliban hebben tevens laten weten dat zij de belastingen op voedselingrediënten hebben gehalveerd en de importheffingen voor Afghaanse handelaren fors hebben verlaagd. 

Vorig jaar veroorzaakte zware regenval grote schade aan de fruitoogst. Dit jaar is er weinig neerslag gevallen en zijn de opbrengsten en kwaliteit hoger. Noorullah S/O Khan is eveneens actief als fruitexporteur in Afghanistan. Het bedrijf heeft de vrachtwagens met druiven al gereed staan voor de export. Bij andere bedrijven zijn de voorbereidingen voor de export in volle gang, nu er duidelijkheid is omtrent de handelsroutes en de vraag vanuit Pakistan en India steeds verder toeneemt. 

Voor meer informatie: 
Andrew Philip
+93 (0)702 520 957


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven