Groentenoogst in Almeria begint

Tomaten, paprika's, komkommers, courgettes en aubergines vormen het hoofdbestanddeel van het teeltgebied in Almeria, Spanje. In het oostelijke deel van de regio maken telers, naast de traditionele tomatenteelt, vooral gebruik van speciale teelten vanwege de opbrengstmogelijkheden. Hier heeft het verhoogde zoutgehalte in het water een bijzonder gunstig effect op de teelt van deze speciale variƫteiten. Het traditionele seizoen duurt 6 maanden en begint in oktober, terwijl het seizoen van de speciale rassen tot en met juli duurt. Verwacht wordt dat de opbrengst over het geheel genomen met 10% zal dalen, waarbij voor de toekomst een grotere nadruk op speciale tomatensoorten en Roma-tomaten wordt voorspeld. De vraag naar deze producten is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Het belangrijkste teeltgebied van paprika's en komkommer ligt in het westen van Almeria, aan de rand van zowel het bergachtige gebied als de kust van het land. In het hoofdseizoen, van september tot december, zijn er in de bergen grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om die reden wordt de optimale dikte van de paprikawanden hier vroeger bereikt, zodat de paprika's in de hooggebergten Verja en Dalias vroeger kunnen worden geoogst. Meer naar het zuiden worden in de onmiddellijke nabijheid van de zee, rond Roquetas, El Ejido en Adra, in de maanden november tot maart/april grote hoeveelheden paprika's geoogst. Daar hebben speciale paprika's, zoals Palermo en Sweet Bite (variƫteiten met een zoete smaak), de laatste jaren sterk aan belang gewonnen. Dankzij deze positieve ontwikkeling wordt daar nu op 5% meer hectares geteeld.

Omdat komkommers uit het vroege seizoen een lager virusrisico hebben, concentreren de telers zich meer op de oogst in september-december en minder op het latere seizoen januari-februari. In het algemeen worden hier geen wijzigingen van de opbrengst verwacht. Voor courgettes daarentegen, die van half september tot en met mei in het seizoen zijn, wordt een lichte daling verwacht. De prijzen van courgettes zijn in de afgelopen tien jaar snel gestegen, parallel met de vraag, totdat vraag en aanbod uiteindelijk uit balans raakten en de prijzen daalden. De aubergineteelt daarentegen lijkt dit seizoen (medio september tot en met mei) met 5% te zijn gestegen. Vraag en aanbod zijn hier in evenwicht.

In het algemeen hangen de seizoensvooruitzichten sterk samen met het klimaat. De laatste jaren zijn er meer klimaatsveranderingen waar te nemen, waarvan sommige een negatief effect hebben op de teeltgebieden. De stijging van de gemiddelde temperatuur, grote droogteperiodes en stortregens tonen duidelijker dan ooit aan hoe belangrijk het is om in de toekomst nog meer gefocust te zijn op het klimaat.

Voor meer informatie:
Koella
koella.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven