Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Silvia Gawronski

Het bio-logo onder de loep

Vanaf 1 januari 2022 treedt de nieuwe Verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten in werking (“de nieuwe Bio-Verordening”). Dit vormt de aanleiding voor een column door Silvia Gawronski over de regels die voor biologische producten gaan gelden. Deze keer aandacht voor het Bio-logo.

Inleiding
Het gebruik van het Bio-logo staat los van het gebruik van de benaming “biologisch”. Als het Bio-logo mag worden gebruikt, mag het ook “biologisch” heten, maar er zijn producten die wel “biologisch” mogen heten, maar niet het Bio-logo hebben.

Het Bio-logo
Voor voorverpakte producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd is het Bio-logo verplicht. Het logo voor de biologische productie van de Europese Unie mag worden gebruikt in de etikettering en presentatie van producten die aan deze verordening voldoen en in de reclame voor deze producten. Hierop zijn overigens wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bepaalde verwerkte jacht- en visserijproducten. Het gebruik van het Bio-logo voor de biologische productie van de EU is facultatief voor uit derde landen ingevoerde producten. Het Bio-logo moet in alle gevallen wel overeenstemmen met het model en de voorschriften in bijlage V van de nieuwe Bio-Verordening.

Wist je dat?
Het Bio-logo wordt vaak een keurmerk genoemd, maar strikt genomen is het een officiële verklaring in de zin van de artikelen 86 en 91 van de EU-Verordening 2017/625, die in die Verordening een “certificaat” wordt genoemd.

Let op met misleiding
Men moet overigens ook oppassen met bepaalde vormgeving die te veel lijkt op de kleuren (groen en wit) en vormen (blaadje) van het Bio-logo, omdat dit voor de consument mogelijk misleidend is. Dus zelfs als je netjes voldoet aan de Bio-Verordening op het gebied van het gebruik van het woord Bio (zie column II), Etiketeisen (zie column III) en het Bio-logo (IV) – kan een bepaalde verpakking nog steeds verboden worden als het voor de consument misleidend is.

Meer informatie
Skal heeft een duidelijke en toegankelijke website met daarop ook de etiketchecker als handig hulpmiddel voor de ondernemer. Daarnaast is het goed om te weten dat producten die voor 1 januari 2022 zijn geproduceerd ook na die datum in de handel worden gebracht.

Silvia Gawronski is associate partner Voedsel & Waren bij Van Traa Advocaten te Rotterdam.

Publicatiedatum: