Al € 40 miljoen verlies in Valenciaanse kakiteelt door cotonet

De Valenciaanse Vereniging van Telers (Ava-Asaja) en de Spaanse Kaki Vereniging (AEKAKI) dringen er bij het ministerie van Landbouw van het Valenciaanse Gewest op aan maatregelen te nemen tegen het woekeren van plagen en ziekten in kakiteelt. "Vooral cotonet doet ons de das om, want we kunnen niet meer terugvallen op doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen en er ontbreken vooralsnog efficiënte alternatieven." Beide verenigingen hebben net voor het begin van het oogstseizoen hun eisen kenbaar gemaakt tijdens een ontmoeting met de secretaris van Landbouw, Roger Llanes, en andere vertegenwoordigers van het ministerie.

Volgens berekeningen van beide verenigingen bedragen de verliezen door de cotonet-plaagdruk in de Valenciaanse kakisector reeds € 40 miljoen, waarvan 25 miljoen euro door productieverlies en 15 miljoen euro door extra kosten op de percelen en in het pakstation.

Ava-Asaja en AEKAKI houden al rekening met verliezen tussen 70.000 en 80.000 ton kaki’s in de Valenciaanse Gemeenschap als gevolg van recordaanvallen van cotonet, wat neerkomt op een daling van 20-25% van de aanvankelijk voorziene oogst van 360.000 ton. De verliescijfers kunnen de komende weken overigens nog verder oplopen.

De stijging van de productiekosten, zowel in de boomgaarden als in het pakstation, wordt berekend op gemiddeld 30%. De kosten voor bijkomende behandelingen op de percelen stijgen met ongeveer vijf cent per kilo (sommige telers voerden reeds drie keer zoveel behandelingen uit om de gewassen te beschermen tegen de plaag) en met 14 cent per kilo in het pakstation. Deze onhoudbare situatie op economisch vlak heeft er al toe geleid dat bepaalde telers besloten hebben de teelt alvast dit jaar op zijn beloop te laten en niet te oogsten.

Beide verenigingen vragen aan het ministerie van Landbouw meer middelen voor onderzoek en snellere actie bij het ter beschikking stellen van een groter aantal actieve ingrediënten om cotonet, maar ook wittevlieg en bladvlekken, te bestrijden. Ze vragen ook hulp bij een actieplan tegen de mierenpopulaties, want die vormen de belangrijkste bondgenoot van cotonet.

Het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat het testen aan het uitvoeren is met niet-toegestane actieve ingrediënten in de kakiteelt om, indien dat nuttig zou blijken, een uitzonderlijke toelating of uitbreiding van het gebruik aan te vragen.

Het ministerie liet tijdens de bijeenkomst ook weten dat het voor volgend seizoen een specifiek actieplan voor plagen en ziekten in de kakiteelt zal presenteren om telers zo gedetailleerd mogelijke informatie te geven over welke actieve ingrediënten gebruikt mogen worden en wanneer die precies toegepast mogen worden.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven