en zoete aardappelen

"Vanaf deze week heeft iedere Spaanse retailer lokale mango's in het schap"

Het verloop van de eerste weken belooft veel goeds voor het Spaanse mangoseizoen, dat eind augustus begon met de oogst van Tommy Atkins en nog tot november zal doorgaan met enkele andere rassen. De mangoteelt in Spanje vindt plaats in de Axarquía-streek, in de provincie Malaga, en aan de Costa Tropical van Granada.

"We verwachten een goed seizoen. De opbrengst zal iets hoger liggen dan in voorgaande seizoenen. We rekenen op zo’n 20% meer mango’s. We hadden aanvankelijk eigenlijk een nog grotere oogst verwacht, maar op basis van onze rondgang door de boomgaarden en commentaren van verschillende telers zijn we er toch van overtuigd dat we flink wat meer fruit op de markt zullen kunnen brengen dan vorig jaar", zegt Patricia Romero (op foto), van de commerciële afdeling van Axarquía Tropical. "Dit is heel positief, want we zullen aan al onze klanten kunnen leveren en ook de prijzen zullen niet te hoog oplopen in de markten, want dat zorgt soms voor wat spanning tussen klant en leverancier."

"De Spaanse mango's zullen in de Europese schappen het fruit uit Brazilië en Israël naast zich moeten dulden, maar ze hebben natuurlijk het voordeel van de nabijheid, wat ongetwijfeld een sterk kwaliteitsargument is."

"De kwaliteit van overzeese mango’s varieert sterk omdat het transport bijna 30 dagen duurt. Een mango uit Malaga wordt pas een week vóór consumptie geoogst. En dat merk je zo. De smaak is niet te vergelijken."

"De meeste supermarktketens waarderen dit aspect", zegt de professional. "Al zijn er ook wel die de voorkeur geven aan het goedkopere product. De kwaliteit van het fruit is voor hen niet zo belangrijk. Ze willen de consument vooral een lage prijs aanbieden en zo marktaandeel wegkapen. Toch geven steeds meer retailketens, en dan vooral de grote, de voorkeur aan kwaliteit. Ze willen dat de consument, eens hij of zij de mango heeft geproefd, terugkeert en nog meer in het mandje legt. Vaak horen we zeggen dat supermarkten geen kwaliteitsfruit in de schappen hebben liggen, maar steeds meer ketens brengen daar nu verandering in. Kwaliteit werkt uiteindelijk altijd goed."

De eerste mango's uit Malaga zijn van het Tommy Atkins-ras. Daarna volgen de Osteens. "Eigenlijk is de oogst van Tommy Atkins-mango's in Andalusië beperkt. Tommy Atkins is een goede mango, maar heeft zijn reputatie tegen, en dat komt door de vele vezelige mango’s van deze variëteit die van overzee komen. Maar de Tommy Atkins van Spanje zijn erg goed, smaken heerlijk en bevatten minder vezels. Maar het is altijd moeilijk vechten tegen een kwalijke reputatie", geeft Patricia Romero toe. "Het Tommy Atkins-seizoen is erg kort en we gaan dan ook snel over op de Osteen-mango. Daar hebben we veel grotere hoeveelheden van en dat is de mango waar de consument aan gewend is. Het Osteen-seizoen duurt tot eind oktober. Rond medio/eind november sluiten we dan het seizoen af met de Keitt-mango's."

Volgens Patricia beginnen de grote kopers, vooral de supermarktketens, op dit moment zich te bewegen op de Spaanse mangomarkt. "De vraag is nog niet heel groot en we hebben nog geen omvangrijke bestellingen binnen, maar ik denk dat elke supermarktketen vanaf deze week een plaatsje in het schap zal voorbehouden aan de Spaanse mango, ondertussen een typisch seizoensproduct", verwacht ze. "Nu hangen nog veel mango’s in de bomen en dus heeft het geen zin al volop in te zetten op dit product, maar de kans is groot dat eind september of begin oktober de prijzen iets gaan bewegen. Supermarktketens promoten het product rond die tijd ook graag en dat stimuleert de markt altijd een beetje", zegt Patricia.

Goede kwaliteit zoete aardappelen
Ook de zoete aardappel is een seizoensproduct dat momenteel de aandacht trekt in Spanje. De vraag naar zoete aardappel zit trouwens, net als die naar tropisch fruit, de laatste jaren in de lift.

"De consumptie van zoete aardappel neemt elk jaar toe en de teelt volgt uiteraard die trend. Misschien valt het aanbod dit jaar zelfs wat laag uit. De provincie Cadiz is het belangrijkste teeltgebied in Spanje. Enkele van onze partner-teeltbedrijven zijn al begonnen met de oogst en de kwaliteit van de zoete aardappelen is prima. De opbrengst zal vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar."

"Midden augustus zijn we met ons seizoen van start gegaan en in september schakelen we een versnelling hoger. De vraag van veel supermarktketens naar de Spaanse zoete aardappel begint al aardig aan te trekken", besluit Patricia Romero.

Voor meer informatie:
Patricia Romero (export-import)
Axarquía Tropical
Almacén Hermanos Salvatierra
Arroyo Manzano
C/ Peñuelas 2
29793 Torrox Costa (Malaga) - Spanje
+34 665 535 132
patricia@axarquiatropical.com  
comercial@axarquiatropical.com
www.axarquiatropical.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven