BreedingValue wil laatste fase van veredelingsproject in zachtfruit versnellen

Het door de EU gesubsidieerde project BreedingValue, dat gericht is op genetische hulpbronnen in zachtfruit, heeft vier open oproepen, (Open Call #4), gelanceerd voor voorstellen betreffende de ontwikkeling van methodologische hulpmiddelen voor de sensorische kwaliteitsevaluatie van genetische hulpbronnen in zachtfruit. Open Call fungeert als een middel om kennis van het project aan Europese zachtfruittelers en -bedrijven die interesse hebben in de toepassing van geavanceerde sensorische methoden voor kwaliteitscontrole van zachtfruit, zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen, over te brengen. 

BreedingValue richt zich op de huidige uitdagingen bij de veredeling van aardbeien, frambozen en blauwe bessen als gevolg van klimaatverandering, natuurbeheer en de behoefte aan nieuwe teeltsystemen en hoogwaardig zachtfruit. Het project zal superieur kiemplasma identificeren voor Europese veredelingsprogramma's op het gebied van zachtfruit voor de ontwikkeling van rassen die zowel hoge opbrengsten geven als over goede sensorische kwaliteiten beschikken en op duurzame wijze onder verschillende weersomstandigheden kunnen worden geteeld. 

Gedurende het hele project zullen er vier Open Calls voor in totaal 14 projecten worden gelanceerd. Naar het idee van co-creatie, zullen de oproepen de gelegenheid bieden om de hulpmiddelen die binnen BreedingValue worden ontwikkeld verder te optimaliseren en valideren. 

Open Call #4 is gelanceerd en doet een beroep op alle Europese zachtfruittelers en -bedrijven, die hun kennis en vaardigheden op het gebeid van sensorische kwaliteitsevaluatie van zachtfruit willen ontwikkelen door toepassing van professionele, gecoördineerde en wetenschappelijk onderbouwde methodieken. 

Het project is bedoeld om de laatste fase van het veredelingsproject te versnellen. Deelnemers zullen leren hoe zij sensorische testen met sensorische panels uit kunnen voeren, evenals consumententesten. 

Sensorische methodieken worden gebruikt om de marktpotentie van pre-breedingmateriaal, nieuwe rassen en innovatieve teelttechnieken te definiëren door het evalueren van sensorische eigenschappen en consumentenwaardering. Sensorische profielen die door getrainde beoordelaars worden aangeleverd bieden inzicht in de sterke en zwakke punten van het genotype, zodat de selectiefase nog efficiënter kan verlopen. 

De geavanceerde methoden die worden gebruikt tijdens consumententesten zijn bruikbaar om voorkeuren in kaart te brengen om zo de selectie van kweekmaterialen te bevorderen. Ook dienen zij als hulpmiddel voor het introduceren van nieuwe rassen. Deelnemers aan de Open Call wordt aangeraden om deze sensorische technieken toe te passen op de genotypen die voor hen het interessantst zijn. Open Call #4 wordt gecoördineerd door het Italian National Research Council: Institute of BioEconomy (CNR-IBE).

Open Call #4 is vanaf nu tot 31 oktober 2021 (17:00 uur) geopend voor aanmeldingen. Zeven aanmeldingen zullen worden gekozen en ieder een subsidie van €13.600 ontvangen. 

Op 17 september, om 10:00 uur, is er een mogelijkheid om een webinar bij te wonen waar de inhoud en doelstelling van Open Call #4 nader worden toegelicht. 

Voor meer informatie over Open Call #4, het BreedingValue-project, en om aan te melden, bezoek: breedingvalue.eu/open-calls/open-call-4 

Belangrijkste feiten project:
Naam: BreedingValue – Pre-breeding strategies for obtaining new resilient and added value berries
Startdatum: 1 januari 2021
Duur: 48 maanden
Budget: €6.98 mln
Coordinator: Università Politecnica Delle Marche (UPM), Italy
Website: www.breedingvalue.eu 

Contactpersonen:
Project coordinator:
Università Politecnica Delle Marche
Bruno Mezzetti
+39 0712204933 / +39 0712204640
b.mezzetti@staff.univpm.it 
linkedin.com/in/bruno-mezzetti-93897145 
Twitter: @MezzettiB
https://www.univpm.it/Entra/Engine/RAServePG.php/P/3207 10013792/idsel/25/docname/BRUNO%20MEZZETTI 

Project management:
EURICE GmbH
Maike Decker
+49 30 37 44 15 838
m.decker@eurice.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven