Portugese landbouwkundige Jorge Duarte:

"Nog volop ontwikkeling van blauwe bessenteelt mogelijk in Georgië"

Jorge Duarte, een Portugese landbouwkundige die zachtfruittelers adviseert, werd ingehuurd voor het USAID-landbouwprogramma in Georgië om lokale telers van advies te voorzien. Duarte bezocht in april en juli 2021 diverse blauwe bessentelers in het land. 

Hij vertelde over het feit dat Georgische telers ervan overtuigd zijn dat het handmatig plukken van het zachtfruit de kwaliteit ten goede komt en de afzet op de versmarkt bevordert. Dit is echter alleen relevant wanneer men oude rassen teelt, zoals in Georgië. De meeste teeltlanden planten momenteel nieuwe rassen aan, die sterker zijn en mechanisch kunnen worden geoogst. 

Het areaal van deze nieuwe rassen is in Georgië nog klein. Volgens Duarte zouden Georgische telers vertrouwd moeten raken met moderne rassen die machinaal kunnen worden geoogst, omdat zij in de toekomst waarschijnlijk te maken zullen krijgen met een tekort aan arbeidskrachten voor het handmatig plukken. 

Hij vertelde het volgende aan east-fruit.com: “Op ieder blauwe bessenteeltbedrijf kan de oogst worden gemechaniseerd maar het percentage fruit dat beschadigd raakt zal variëren. Het doel van machinaal oogsten is het kunnen leveren van kwalitatief hoogwaardig fruit en het beperken van verliezen. Voor rassen, zoals New Hanover, Star en zelfs Legacy, die de neiging hebben zacht te worden bij extremen temperaturen, zal het moeilijk worden om machines in te zetten."

"Dit is niet direct aan te bevelen maar ook niet onmogelijk, mits de teler zich een hoog percentage aan verliezen kan permitteren. Eén ras dat bijzonder geschikt is om machinaal te worden geoogst is Duke, een zogenaamd high chill ras. Er zijn echter ook mid chil en low chill rassen, zoals Top Shelf, Blue Ribbon en Suziblue, die zich hiervoor lenen." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven