Innovatie maakt groenten en fruit tot tien dagen langer houdbaar

Een onderzoek van de International Society for Horticulture Science heeft uitgewezen dat in India 30 tot 40% van de verse tuinbouwproducten jaarlijks verloren gaat. De verliezen ontstaan direct na de oogst en zijn het gevolg van gebrekkige omstandigheden tijdens de bewaring, het transport, in winkels en op markten. De voornaamste oorzaak is echter het tekort aan koelopslag. 

Om dit probleem op te lossen ontwikkelde Jagadis Gupta Kapungati, wetenschapper van het National Institute of Plant Genomen Research, een toestel om de houdbaarheid van verse AGF te verlengen.

Jagadis: "Het is een energiezuinig en voordelig alternatief voor koelopslag. Het toestel zal de post harvest-verliezen naar verwachting verminderen, omdat het de rijping van groenten en fruit afremt. Daarnaast hebben testen uitgewezen dat het toestel de voedingswaarde van de producten verbetert."

"Ik ontwikkelde een unieke formule die een laag gehalte aan stikstofoxide genereert uit natuurlijke bronnen, zoals mango- en bananenbladeren," legt Jagadis uit. 

Nadat hij rapporten had gelezen over de grote post harvest-verliezen in het land, besloot Jagadis in 2019 een toestel voor het bewaren van AGF te ontwikkelen dat stikstofoxide kon genereren. Met subsidie van het Biotechnology Industrial Research Assistance Council (BIRAC), en in samenwerking met het FITT, Indian Institute of Technoloy Dehli, werd een prototype van de 'shelf life enhancer' ontwikkeld, vervaardigd van polyacryl, hout en plastic. Er werden twee compartimenten gecreëerd. In het kleinste compartiment wordt de formule waarmee stikstofoxide wordt gegenereerd opgeslagen. In het andere compartiment kunnen de groenten en fruit worden bewaard.

Bron: thebetterindia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven