Piet van Liere, Flevotrade:

"Uientsunami getemperd, kwaliteit en beschikbaarheid containers dit seizoen grote uitdaging"

Tholen - De geluiden over de overvloedige uienoogst worden inmiddels wat getemperd. "Snel afsterven van het gewas door natuursinvloeden en ziektes zorgen voor gemiddeld gewoon een goede, maar geen gigantisch hoge opbrengst in Nederland. Met name in het noorden van het land vallen de opbrengsten tegen. In het zuidwesten van het land zien we, in tegenstelling tot afgelopen jaren daarentegen wel een goede opbrengst", constateert Piet van Liere van FlevoTrade uit Dronten.

"Met de uitbreiding van het zaaiuienareaal van 11% in het achterhoofd, hebben we al met al al wel weer een forse oogst tot onze beschikking. En met een uitbreiding van 10 tot 15% in onze buurlanden gaat Europa in zijn geheel een forse oogst tegemoet, al zullen de totale opbrengsten na de oogst blijken. Zo lijkt Polen, dat de afgelopen jaren een slechte opbrengst had, nu een goede oogst tegemoet te gaan", zegt Piet.

Wel zijn er volgens de exporteur de nodige zorgen omtrent de kwaliteit van de uien. "De ruige weersomstandigheden, variërend van hagel, wind en hoosbuien hebben veel schade berokkend in het gewas. Er is veel druk van schimmels en bacteriën en dat gaat dit seizoen echt wel een dingetje worden. De kwaliteit en daarmee de houdbaarheid van de uien geeft grote zorg."

Met de aanstaande marktopening van Senegal kunnen de Hollandse exporteurs weer hun lol op. "Er zijn nog wel lokale uien in Senegal, maar van slechte kwaliteit en de prijzen zijn erg mager, ongeveer op de helft van het prijsniveau van vorig jaar. Vandaag vergadert men over de marktopening en insiders geven aan dat naar alle waarschijnlijkheid dit weekend de grens opengaat. Dat is nog altijd wel drie weken later dan andere jaren, waarmee we dus drie weken export missen", constateert Piet.

"Ook wereldwijd gezien lijkt de oogst best redelijk groot, hoewel er ook lichtpuntjes zijn. Naar een bestemming als Indonesië konden we de afgelopen jaren veel uien kwijt, maar nu heeft men nog een fors volume Nieuw-Zeelandse uien. Daarbij is de logistieke situatie vandaag de dag heel erg spannend. De containertarieven zijn heel fors, maar dat is niet de grootste issue. Je kunt het met de klant eens zijn over de prijs, inclusief de duurdere containers, maar dan moeten ze nog wel beschikbaar zijn. Dat zal dit seizoen nog een veel grotere rol spelen dan vorig jaar", besluit Piet.

Voor meer informatie:
Piet van Liere
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 (0)321 387 170
info@flevotrade.nl  
www.flevotrade.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven