BLE-marktrapport week 35/21:

"Het aardbeienseizoen eindigde weinig spectaculair"

Het Duitse aardbeienseizoen eindigde verre van spectaculair. De aanvoer vanuit eigen land, Nederland en Belgiƫ nam steeds meer af. De kwaliteit van de aardbeien kon daarbij niet doorlopend overtuigen, want er was sprake van een uiteenlopende uitkleuring. Een bepaalde verzadiging onder de klanten was op dit punt in het seizoen goed merkbaar, want de afzetmogelijkheden waren merkbaar beperkter geworden. Als gevolg van de wisselende kwaliteit ontstond er op sommige plaatsen een grote verscheidenheid aan prijzen. Zo moest men in Frankfurt 1,50 tot 2,60 euro per schaaltje van 500 gram Duitse aardbeien betalen. Klein uitvallende aardbeien uit Nederland kostten daar slechts 1 euro per 500 gram. In de loop van de week konden de laatste voorraden veelal worden afgezet.

Grafiek: BLE

Appelen
Het aanbod werd gedomineerd door Duitse appelen van de nieuwe oogst. Over het algemeen kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De prijzen tendeerden alles bij elkaar vanwege het aanbod iets naar beneden.

Peren
Santa Maria uit Italiƫ en Turkije domineerde de markt. Alles bij elkaar waren de aanbieders als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid vaak gedwongen om hun bestaande prijzen naar beneden te corrigeren.

Druiven
De vraag nam toe en verplaatst zich weer van het steenfruit richting druiven. De vraag was dus ronduit goed te noemen. Het zonnige weer verbeterde bovendien de afzetmogelijkheden.

Perziken en nectarines
Spaanse en Italiaanse ladingen domineerden de markt. Het aanbod aan Franse en Griekse perziken en nectarines nam duidelijk af. Turkse producten speelden slechts af en toe een aanvullende rol.

Pruimen
Duitse ladingen domineerden de markt. Het aanbod aan Hauszwetschge en Cacaks Fruchtbare nam duidelijk toe, terwijl het aanbod van Top en Auerbacher zich ondertussen maar een klein beetje uitbreidde.

Citroenen
Meestal domineerden Zuid-Afrikaanse en Argentijnse offertes. Men zag zowel prijsverlagingen alsook prijsverhogingen op de markt.

Bananen
De aanvoer vanuit de rijperijen harmoniseerde over het algemeen met de afzetmogelijkheden. Als gevolg daarvan hadden de handelaren maar zelden aanleiding om hun bestaande prijzen aan te passen.

Bloemkool
Duitse ladingen domineerden de markt. Het aanbod was voldoende om de vraag voldoende te dekken.

Sla
De prijzen van bonte sla schommelden vrijwel dagelijks, uiteindelijk klommen ze alles bij elkaar echter omhoog.

Komkommers
Het assortiment bestond uit Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers. Het aanbod was weliswaar voldoende om de vraag te dekken, maar desondanks schommelden de prijzen zeer sterk.

Tomaten
Belgische en Nederlandse ladingen domineerden de markt. Het assortiment was breed, de aanvoer was nogmaals toegenomen. De vraag kon niet altijd gelijke tred houden met het aanbod.

Paprika's
De vraag kon met de dominerende Nederlandse en aanvullende Belgische paprika's voldoende gedekt worden. De vraag was niet bijzonder groot, er kon zonder problemen aan worden voldaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven