Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"40% van de perenoogst in EU kan mislukken, maar in Duitsland misschien wel 70-80%"

De agrarisch ingenieurs Heike Mager en Andreas Mager namen in de jaren '80 het bestaande groenten- en fruitbedrijf van de familie Alef over. In 2014 traden Christiane en Benedikt Mager ook tot het familiebedrijf toe als toekomstige directeuren. Andreas Mager, die ook bestuurslid is van de 'Fördergemeinschaft Ökologischer Obstbau' (FÖKO), vertelt over de vertraagde oogsten en de vooruitzichten voor het komende appel- en perenseizoen.

Biologische fruitteelt in Europa met elkaar vergeleken
"Met een jaarlijkse stijging van circa 5% is het aandeel bio-bedrijven in Duitsland aan het totale aantal tuinbouwbedrijven in ieder geval gestegen", aldus Andreas. In Europa gaat Zuid-Tirol hierbij aan kop. "Om economische redenen zijn ook landen zoals Italië en Spanje meer overgestapt naar biologische teelt. Vanuit de Zuid-Europese landen is echter ook een hogere druk voor de Duitse markt merkbaar, aangezien ze meer produceren dan ze in hun eigen land kunnen verkopen." In Duitsland is de verhouding tussen vraag en aanbod desondanks relatief in evenwicht.

Terugblik op het afgelopen seizoen
"Onze regio heeft een zwaar jaar achter de rug. Eerst was er een koudeperiode en daarna kwam daar nog het natte weer en niet in de laatste plaats de overstromingen bij." In z'n totaliteit kwam het bij al het fruit tot een vertraging van twee tot drie weken. "Eerst kwamen de kersen met vertraging op de markt, daarna de mirabellen en tenslotte ook de druiven, die zelfs na drie weken nog niet zoet genoeg waren."

Prognoses voor het komende appelseizoen
In enkele gevallen hadden bedrijven ook met aantasting door schimmel te kampen. Desondanks zal er volgens Andreas sprake zijn van een tevredenstellende oogst, zowel uit de biologische alsook uit de conventionele teelt. "Bij de appelen zal de oogst naar mijn mening echter 10-20% lager liggen dan gebruikelijk. Het oogstverlies ligt daarbij eerder aan de gebrekkige vruchtgrootte dan aan het aantal appelen. Afgelopen jaar waren de appelen tussen de 75-80 mm groot, dit jaar tussen de 67-72 mm." Momenteel verkoopt het bedrijf de rassen Freya, Elstar en Santana, waarbij geleidelijk aan ook het seizoen van de herfstrassen begint. Rond het tweede weekend van september begint vervolgens het seizoen van de Gala-appel.

In heel Europa oogstuitval bij peren
Vanwege het slechte bloeiweer valt dit jaar in heel Europa 40% van de perenoogst uit. In Duitsland kan er gerekend worden op een oogst van circa 70-80% van de normale hoeveelheid. "Het oogstverlies kon wel door de dikkere vruchtgrootte van de peren gecompenseerd worden. Bovendien kunnen we van een goede kwaliteit uitgaan." 

Europees biologisch fruitforum en verkoop
"We zijn onderdeel van RheinBioFrucht, die ook wederom tot de bedrijfsgroep Krings hoort. Via RheinBioFrucht verkopen we onze producten dan verder aan de retail. We zijn echter ook als directe verkoper actief en voorzien kleine winkeltjes evenals de natuurvoedingshandel van producten en runnen daarvoor een eigen boerderijwinkel", zegt Andreas, die onder andere ook lid is van het Europees biologisch fruitforum en curator is van de deskundigenraad.

Vergelijking met de regio Bodensee en het Alte Land
De gunstige ligging is voor Naturhof Wolfsberg ook een voordeel: "We hebben in de omgeving circa 15 miljoen inwoners. Anders dan sommige fruittelers aan de Bodensee of in het Alte Land is ons perceel niet zo ver van de markt gelegen. Met name omdat het sommige fruittelers uit de regio Bodensee simpelweg aan de mogelijkheid tot directe verkoop ontbreekt." Gemiddeld genomen kunnen bedrijven die dichtbij hun afzetmarkt liggen, zoals bijvoorbeeld in het Rheinland, hun producten voor 10-20 cent meer aanbieden, omdat vanwege de regionaliteit de transportkosten niet zo hoog zijn.

Bovendien is er in het Rheinland niet zoveel gevaar voor hagel als in de regio Bodensee en heeft het Rheinland een milder klimaat dan het Alte Land. Andreas: "We hebben een zeer evenwichtig klimaat. Door de overstromingen aan de Ahr en in het Rheinland waren wij hardfruittelers over het algemeen niet zo sterk getroffen als de zachtfruit- en groententelers."

Voor meer informatie:
Dr. Andreas Mager 
Naturhof Wolfsberg
Ökologischer Obstanbau
Mager GbR
In der Asbach 44
53347 Alfter, Duitsland
+49 228 643 947
info@naturhof-wolfsberg.de 
www.naturhof-wolfsberg.de  

Publicatiedatum: