Alles wijst erop dat de uitbraak is veroorzaakt door besmette voorgesneden sla

Finland meldt twee doden door E. coli

Het Finse Nationaal Instituut voor Gezondheid en Welzijn (THL) heeft de afgelopen maanden melding gekregen van zeven uitbraken van de
E. coli O103-bacterie. De uitbraken deden zich voor in verschillende delen van het land en hebben al twee doden veroorzaakt.

Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) geeft aan dat, hoewel het onderzoek nog loopt, alles erop wijst dat de uitbraak is veroorzaakt door besmette voorgesneden sla, maar de precieze oorsprong is nog niet vastgesteld.

Het THL geeft aan dat de eerste besmette gevallen zich eind juli voordeden. Tussen 27 juli en 24 augustus werden 57 gevallen geregistreerd. Hiervan waren er 40 gegroepeerd volgens whole genome sequencing (WGS), wat aangeeft dat ze van dezelfde bron kunnen zijn.

Het merendeel van de 33 door de huidige uitbraak getroffen personen die ondervraagd werden, noemden diarree als symptoom en meer dan een derde van hen moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Bovendien meldde de meerderheid dat ze buitenshuis hadden gegeten voordat ze ziek werden.

De Finse Voedselautoriteit (Ruokavirasto) en lokale voedselcontrole-autoriteiten zoeken nu de infectiebron op basis van de informatie die in de gesprekken met de getroffen mensen is verstrekt. Er is ook een uitbraakmelding gestuurd naar het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) om te zien of andere landen gerelateerde infecties hebben gemeld.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven