"De vraag naar Egyptische granaatappelen is altijd groter dan het aanbod"

Voor Egyptische granaatappelen zijn twee factoren van belang: het verkrijgen van de juiste maten en het concurrerend houden van de prijzen, wat ieder seizoen weer een uitdaging is. Het seizoen heeft iets vertraging opgelopen totdat de juiste kleuring was bereikt. Over het algemeen zijn er genoeg markten voor het Egyptische fruit. 

Volgens Abdullah Tharwat, business development manager bij Pyramids Agro, draait het bij Egyptische granaatappelseizoen vooral om het leveren van de juiste maten aan klanten. "Het granaatappelseizoen kent dit jaar veel uitdagingen, zowel wat betreft de prijzen als de kwaliteit. De prijzen zijn hoger, en liggen zo'n 20% boven het prijsniveau van vorig seizoen. De huidige telersprijzen variëren tussen de € 42 en € 50,72. Bij Egyptische granaatappelen is het altijd zo dat men veel moet sorteren om een product van goede kwaliteit en de juiste maat te verkrijgen, dat beantwoordt aan de specificaties van de orders. We zijn eind augustus aan het seizoen begonnen en hebben de pluk uitgesteld tot het fruit goed op kleur was gekomen en over de zuurgraad beschikte waar onze klanten om vragen."

Voor veel exporteurs is Irak een zeer interessante markt, ondanks dat er in dit land zelf ook granaatappelen worden geteeld. Tharwat legt uit: "De stad Assiut staat bekend om de granaatappelteelt en is goed voor zo'n 20% van de totale granaatappelteelt in Egypte. De voornaamste markt voor de granaatappelen uit deze regio is Irak. Ondanks het feit dat Irak zelf lokaal granaatappelen teelt, waarvan het seizoen in oktober aanvangt, bestaat er een voorkeur voor de smaak van Egyptische granaatappelen. Dit betekent dat veel Egyptische exporteurs op hun beurt ook een voorkeur voor deze markt hebben, die een verscheidenheid aan kwaliteitsklassen accepteert, wat uiteraard ook mooi meegenomen is. Anderzijds eisen Europese en Aziatische markten fruit van hoge kwaliteit en in specifieke maten, wat kostbaar en tijdrovend is, omdat er veel fruit moet worden gesorteerd om hieraan te kunnen voldoen."

Het seizoen van het populairste Egyptische granaatappelras zal over twee weken weer van start gaan. Tharwat: "We verwachten in de derde week van september te kunnen beginnen aan het seizoen van het ras Wonderful. Dit jaar staan er veel luchtvrachtzendingen op de planning. We moeten er dus voor zorgen dat we aan de eisen van onze klanten kunnen beantwoorden. Het zal niet eenvoudig zijn om de gewenste aantallen te verkrijgen, maar we zullen er alles aan doen om ons klantenbestand fruit van de beste kwaliteit te leveren. Zowel de Chinese als Europese markt zijn stabiel, maar niet ieder bedrijf is in staat om deze markten de juiste kwaliteit en maten te leveren. Rusland en de Golfstaten hebben ook grote aantallen besteld, maar deze markten zijn niet het gunstigst als het aankomt op de afzetprijzen."

Egyptische granaatappelexporteurs maken zich desondanks weinig zorgen over concurrentie, aangezien de vraag altijd groter is dan het aanbod. "Wat betreft de concurrentie is het zo dat Turkije en India hetzelfde afzetvenster hebben als wij. Granaatappelen zijn echter een totaal ander product dan bijvoorbeeld uien. De vraag naar granaatappelen is altijd groter dan het aanbod. We hoeven ons dus niet veel zorgen over de concurrentie te maken. We doen ieder jaar weer ons best om onze klanten de gewenste aantallen te leveren. Dit is waar we ons op richten. Ons bedrijf zal ongeveer 3.000 ton granaatappelen beschikbaar hebben, waarvan 50% zal worden geëxporteerd. Het overige deel is bestemd voor de lokale markt en sapfabrieken," zegt Tharwat tot slot. 

Voor meer informatie: 
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co
+20 1005 0272 56
Abdallah@pyramids-agriculture.com 
www.pyramids-agriculture.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven