Thomas Walberg, Horst Walberg Trockenfrucht Import:

"De verscheidenheid aan merken voor gedroogd fruit sterft uit in Duitsland"

Het bedrijf Horst Walberg Trockenfrucht Import (HOWA) is sinds 1980 actief en sinds 1996 in de gemeente Kisdorf bij Hamburg te vinden. HOWA biedt een assortiment van 300 tot 400 gedroogde fruitsoorten zoals cranberry's en Medjoul-dadels aan, maar ook notensoorten zoals amandelen, macadamia's en cashews, evenals verschillende snacks. Thomas Walberg, de directeur van het bedrijf, sprak over de actuele situatie van gedroogd fruit in Duitsland.


Thomas Walberg in een Turkse vijgenboomgaard

Gestegen vrachtkosten
"Onze amandelen importeren we uit Australië. Daar is de amandelsector niet zo uitgesproken groot als in de VS. Naar onze ervaring is dat gunstig voor de amandelen, aangezien de producten door de kleinere hoeveelheden voorzichtiger behandeld worden bij de productie en daardoor minder beschadigd worden", zegt Thomas. "De prijzen stijgen toenemend, wat gezien het gereduceerde aanbod en extra gestegen vrachtkosten begrijpelijk is."

Cranberry's neemt HOWA uit de VS, Canada en Chili af, waarbij het hoofdafnameland nog steeds de VS is, ondanks nadelen wat betreft invoerrechten. "Leveringstekorten waren er dit jaar ook duidelijk. Aangezien de tarieven voor zeevervoer gestegen zijn en sommige containers simpelweg in de havens bleven liggen." De aanbodsituatie is daarom duidelijk slechter vanwege de containersituatie.

Verscheidenheid aan merken sterft uit
HOWA levert in heel Europa aan toeleveranciers die de horeca van deze producten voorzien. "We verkopen onze producten ook aan de verwerkende industrie en deels aan de foodretail, maar nog niet overal, aangezien er niet voldoende belangstelling voor is."

Volgens Thomas sterft in Duitsland bij gedroogd fruit ook de verscheidenheid aan merken steeds meer uit: "Anders dan in het Europese buitenland zijn er hier bijna alleen nog maar drie grote merken, waardoor de assortimenten gestroomlijnd worden en alles uniformer wordt. Men kan in Duitsland de producten bijna alleen nog maar in massa afzetten. De voedselveiligheid is bij ons weliswaar op een zeer hoog niveau, maar de geselecteerde kwaliteit in de premiumcategorie wordt daarbij helaas steeds meer buiten beschouwing gelaten." 

Export in heel Europa
HOWA exporteert ook producten naar het buitenland, daartoe horen landen zoals Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Nederland, Polen, Tsjechië en Italië. Een bijzondere focus ligt eveneens op Zwitserland.

Voor meer informatie:
Thomas Walberg
Horst Walberg Trockenfrucht Import GmbH
Henstedter Straße 21
24629 Kisdorf
+49 (0) 4193 98190
info@howa.de  
www.howa.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven