Plaagdruk en kleiner areaal door slechte prijzen

20% minder Spaanse kaki's verwacht

Volgens informatie van telersvereniging La Unió de Llauradors zal de Spaanse kaki-oogst dit seizoen 15 tot 20% lager uitvallen dan normaal vanwege grote plaagdruk (cotonet) en gebrek aan winstgevendheid in de vorige seizoenen.

De verwachte opbrengstdaling, in combinatie met het fruit dat in de bomen zal blijven hangen, zou moeten leiden tot goede telersprijzen. De telersvereniging zal waakzaam blijven en zal aan het Agentschap Informatie en Voedselcontrole (AICA) verslag uitbrengen over alle frauduleuze acties die het ziet en die een normaal prijsverloop in de weg staan. Voor kwaliteitsfruit zouden de telersprijzen immers weer de waarden van een aantal jaren geleden moeten halen. Het waren net die mooie cijfers die de kakiteelt destijds zo veelbelovend maakten.

De weersomstandigheden zijn tot nu toe steeds de bepalende factor geweest bij het ramen van de totale opbrengst, maar dat is nu anders. Dit seizoen speelt het verlaten van percelen – ook van percelen in volle productie – een veel grotere rol. De steeds kleinere winstmarges en zelfs economische verliezen die veel telers hebben geleden, zijn daar de oorzaak van. Aan hun lot overgelaten boomgaarden veroorzaken overigens niet alleen inkomensverlies, maar werken ook de plaagdruk in de hand want op die percelen kunnen plagen zich ongehinderd ontwikkelen. En dat is precies het andere aspect dat het huidige seizoen zal markeren: de aanwezigheid van cotonets, Pseudococcus longispinus en Pseudoccocus viburni, waarvoor de behandelingen zelfs verdubbeld moeten worden. En dat betekent dus hogere productiekosten.

De telersvereniging pleit al lang voor de uitzonderlijke goedkeuring van actieve ingrediënten die doeltreffend zijn tegen dit type cotonets en die ook gebruikt worden in andere teelten, zoals bij citrus of sommige groenten. Door het gebruik van dergelijke effectievere gewasbeschermingsmiddelen zouden de cotonets ook minder kans krijgen resistentie op te bouwen, zoals nu het geval is.

Maar om de populatie van cotonets en andere huidige plagen terug te dringen tot aanvaardbare proporties, wil La Unió ook graag inzetten op geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën door het gebruik van feromonen, roofinsecten of parasieten.

Eduard Esparza, verantwoordelijke Kaki bij La Unió, eist meer steun van de diverse overheidsinstanties voor de kakiteelt. "We eisen meer middelen om oplossingen te vinden voor de plaagdruk. En zolang die er niet zijn, vragen we om steun om de teeltbedrijven boven water te houden en een economische en ecologische ramp te vermijden die er zit aan te komen nu veel percelen in meerdere teeltgebieden aan hun lot worden overgelaten." 

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors 
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven