Eerste Spaanse Tone Wase en Maxim kaki's van het seizoen

"Mensen zijn het zomerfruit beu en snakken weer naar iets anders"

De eerste Spaanse kaki's van het seizoen komen deze week op de markt in Europa. Er wordt een seizoen verwacht met volumes die het productiepotentieel niet halen vanwege de hoge plaagdruk.

"We beginnen deze week met de rassen Tone Wase en Maxim en dat betekent meteen een premium product in het schap. Deze rassen komen dus vóór de Rojo Brillante, de dominante variëteit, op de markt. Ze zijn kleiner van formaat, plat, smaakvol en zeer gemakkelijk te eten. De ideale gezonde snack dus", zegt Manuel Baides, commercieel directeur van de groep Fruta de Autor.De belangstelling voor de eerste kaki’s is groot. "Mensen zijn het zomerfruit beu en snakken weer naar iets anders. Bovendien is het een seizoen geweest om snel te vergeten, vooral wat watermeloen betreft, want door de koude zomer in Noord-Europa lag de consumptie vrij laag. Een andere fruitsoort die veel smaak biedt zal dus zeker met open armen worden ontvangen door de consument. De prijzen voor de eerste kaki’s van het seizoen kunnen hoog zijn, maar de productiekosten zijn dat ook vanwege het hoge percentage uitval. Het belangrijkste voor ons is dat we ons afzetvenster kunnen vergroten met een premium product", zegt de commercieel directeur van dit consortium. 

"Kwaliteitsclementines vinden wordt een probleem"
Naast kaki is citrus het belangrijkste product van Fruta de Autor in de herfst en winter. Het bedrijf zet daarbij alle soorten af en de aanvoer van grapefruit is jaarrond verzekerd dankzij import uit het zuidelijk halfrond. Eind september zullen de eerste premium clementines met blad op de markt worden gebracht onder het merk Fruta de Autor.

"We zijn erg tevreden met de resultaten die we vorig jaar hebben behaald met ons citrus met blad. Nu zijn we aan het wachten op de gewenste smaak, kleur en kaliber van de Orogros clementines om te kunnen beginnen met de premium lijn van bladmandarijnen. In eerste instantie leek het erop dat het citrusseizoen iets vroeger van start zou gaan wegens de niet al te hete zomer, maar de hittegolf begin augustus heeft de kleuring van de schil wat vertraagd", legt Manuel Baides uit. Dit jaar zal de aanvoer van clementines vrij beperkt zijn. "We merken nu al dat het moeilijk zal zijn om middellate clementines van goede kwaliteit te vinden, zowel door de plaagdruk als door de problemen tijdens de vruchtzetting."

Vorig jaar hadden de handelaars in citrus veel moeite om iets te verdienen aan de afzet van het fruit, want enerzijds lagen de telersprijzen hoog vanwege het corona-effect van het voorgaande jaar en anderzijds was de druk op de inkoopprijzen op de markt heel hoog.

"Maar wij hadden daar minder last van, omdat we met een nicheproduct werken dat perfect aan de verwachtingen van de vraag voldeed. We hadden maar één afzetseizoen nodig om qua kwaliteit op het niveau van de grote merken te komen. Maar ons grote voordeel is de iets scherpere prijs. Om eerlijk te zijn, hadden we niet genoeg fruit van hoge kwaliteit om aan de vraag te voldoen. De prijzen die ze ons aanboden waren nochtans hoog, maar we zullen altijd trouw blijven aan de principes van ons merk. En dat vraagt om een heel zorgvuldige selectie van het fruit. Het ziet er overigens naar uit dat het dit jaar niet anders zal zijn: het zal moeilijk worden om voldoende fruit te hebben met het kwaliteitsniveau van ons merk."

Voor meer informatie:
Manuel Baides
Fruta de Autor
+34 615 104 344 (Spanje)
+33 613 9526 72 (Frankrijk)
comercial@frutadeautor.com 
www.frutadeautor.com 
www.grupoautor.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven