Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië verliest leiderspositie bij kiwiteelt

De hoeveelheden Italiaanse groene kiwi's nemen verder af, terwijl de volumes in Europa stabieler lijken te zijn. Er zijn nog geen officiële gegevens, maar er tekenen zich al enkele tendensen af nu de herfst nadert.

“In Italië daalt de teelt van groene kiwi’s verder en er zou sprake kunnen zijn van een daling met 10% ten opzichte van 2020, dat al zeer slecht was. In Piemonte, Veneto en Friuli worden dit jaar zeer grote verliezen genoteerd, vooral als gevolg van de vorst in het voorjaar. In Romagna daarentegen lijkt de afname beperkter te zijn, terwijl in Lazio juist het afsterven tot bezorgdheid leidt”, zegt een handelaar in Noord-Italië.

Vijf jaar geleden werd in Italië een recordteelt van 600.000 ton kiwi’s bereikt. In 2021 zal dit ongeveer 250.000 ton zijn. “Maar in de rest van het noordelijk halfrond zien de opbrengsten er heel anders uit. Griekenland blijft draaien en de teelt aldaar lijkt toe te nemen. Een ander land dat te veel wordt verwaarloosd, deels omdat het niet gemakkelijk is te begrijpen wat daar gebeurt, is Iran. Degenen die er geweest zijn, spreken van belangrijke en geenszins verouderde teeltbedrijven met hun eigen pakstations, met een stijgende teelt.”

Wat de gele kiwi betreft, lijken de hoeveelheden in Italië toe te nemen door het in productie nemen van nieuwe planten. “De opbrengsten voor gele kiwi's zijn constant, aangezien alle planten zijn uitgerust met beschermingsnetten en vorstbescherming. We hebben het over een teelt van 80.000 ton in Italië.”

“Het meest trieste aspect is dat Italië tot voor enkele jaren de leider was in de kiwiteelt, met 90% van het totaal op het noordelijk halfrond. We hebben dit voordeel niet kunnen uitbuiten en vandaag hebben we slechts 40% in handen.”

Publicatiedatum: