Algehele daling EU-steenfruitoogst in 2021/22

Ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei en fruitzetting hebben geleid tot een algehele daling in de steenfruitoogst in de EU in het afzetseizoen 2021/22. Volgens ramingen van de sector zal de opbrengst van perziken en nectarines in de EU mogelijk met 16,6% dalen ten opzichte van het jaar daarvoor en 2,7 mln ton bedragen. De steenfruitteelt lijdt ook onder de voortdurende krimp van het areaal als gevolg van de lage inkomsten. De kersenoogst in de EU zal naar verwachting met 5,3% dalen naar 664.800 ton. 

De verwachte daling van de steenfruitoogst in de EU zal wellicht leiden tot een herstel van de vraag en de steenfruitprijzen. De steenfruitexport blijft teruglopen vanwege de lage beschikbaarheid en het feit dat nieuwe markten de effecten van de Russische boycot in 2014 niet volledig hebben kunnen compenseren. De import van steenfruit in de EU daarentegen zal in 2021/22 blijven toenemen, hetgeen te maken heeft met de afname van de beschikbaarheid van lokaal geteeld fruit. Tot op heden heeft Brexit geen nadelige impact gehad op de steenfruithandel met de EU.  

Areaal
In het afzetseizoen 2020/21 (januari/december) telde het perzik- en nectarine-areaal in de EU 202.000 hectare. Dit is 6% minder dan aanvankelijk werd geraamd. Dit heeft te maken met de aanpassing van het teeltareaal op basis van Eurostat gegevens. In Spanje en Italië bleef het areaal krimpen onder invloed van de overvloedige perzikenproductie, die de marktprijzen en inkomsten van telers onder druk zette. In Spanje is er sprake van een verschuiving naar de teelt van noten, en dan met name amandelen. Volgens de prognose van FAS Post zal het perzik- en nectarineareaal in de EU in 2021/22 nog verder krimpen. 

Klik hier om het hele rapport te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven