Granaatappeloogst eveneens kleiner als gevolg van weersomstandigheden

Lagere opbrengsten maar goede kwaliteit Turkse appelen

In Turkije zijn zowel het granaatappel- als appelseizoen in volle gang. Een exporteur vertelt dat de lagere oogstopbrengsten wel een uitdaging vormen en hogere prijzen tot gevolg zouden kunnen hebben. Het bedrijf is overigens wel zeer tevreden over de kwaliteit van de oogst dit jaar en heeft het volste vertrouwen in haar producten. 

Volgens Yahya Erdogan, exportmanager bij de Turkse AGF-exporteur Ana Fruit, is de beschikbaarheid van Turkse granaatappelen dit seizoen lager. "We rekenen op een uitstekende kwaliteit granaatappelen dit jaar. We hopen dat zowel telers als exporteurs een goed seizoen zullen beleven. De seizoenen lijken ieder jaar echter problematischer te verlopen. Sommige teeltgebieden werden tijdens de bloei getroffen door vorst. We kunnen daarom met zekerheid zeggen dat de oogstopbrengsten dit seizoen lager zullen zijn."

"De lagere beschikbaarheid zal waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor Turkse granaatappelen," legt Erdogan uit. "Er is wel vraag vanuit Europa, maar vanwege de kleinere oogst zullen de prijzen hoger zijn dan voorgaande seizoenen. Onze voornaamste markten zijn Europa en Rusland."

Gala-appelen
Gelijktijdig met het granaatappelseizoen is Ana Fruit ook druk in de weer met het appelseizoen. Erdogan is tevreden over de kwaliteit van de oogst. "Het Turkse appelseizoen is vier tot vijf weken geleden begonnen met de pluk van Gala-appelen. De kwaliteit van de oogst is beter dit jaar, met name wat betreft de kleuring. Dit is te danken aan de goede regenval voor de oogst. Anderzijds vallen de opbrengsten van het ras Gala lager dan uit dan verwacht."

De concurrentie op de appelmarkt is fel en daarnaast zijn de prijzen hoger dan vorig seizoen. "Momenteel is de vraag niet bijzonder sterk. Uiteraard is er altijd vraag naar appelen van goede kwaliteit maar vanwege de overlappende appelseizoenen in de verschillende landen merken we dat de vraag verdeeld is over de diverse markten. De telersprijzen zijn hoger dan vorig jaar en dit heeft weer gevolgen voor de consumentenprijzen."

Gelukkig beschikt Ana Fruit over een verscheidenheid aan markten in Azië, waar zij haar appelen af kan zetten. "We kunnen zeggen dat India onze voornaamste markt voor appelen is. De vraag naar appelen is hier sterk. Landen in het Verre en Midden-Oosten zijn ook belangrijke markten voor onze appelen. Van het ras Red Delicious hebben we de grootste aantallen beschikbaar. Dit ras wordt in onze eigen regio geteeld. Verder zijn we ook gespecialiseerd in de rassen Gala en Granny Smith," zegt Erdogan tot slot. 

Voor meer informatie: 
Kübra Nur Güven
Ana Fruit Gıda San. Ve Tic. Ltd. Sti
+90 534 838 4232
marketing@anafruit.com.tr 
www.anafruit.com.tr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven