James Simpson, Adrian Scripps (VK):

"Vorig jaar hadden we 7 oogstplatforms in de boomgaard, dit seizoen zijn dat er 21"

Het zal geen verrassing zijn dat het huidige seizoen door James Simpson, directeur bij het Britse appelteeltbedrijf Adrian Scripps, wordt beschreven als een van de meest bizarre ooit.

"We hebben de koudste april sinds 60 jaar gehad. Er waren in die maand acht vorstperioden, goed voor 14 nachten met temperaturen onder het vriespunt. Daarna volgden zes weken zonder regen. Juli was dan weer heel nat, en augustus ook, met stortregens", legt James uit. "Het netto-effect is een seizoen waarin alles heeft willen groeien, inclusief onkruid, plagen en ziekten. De vorst heeft een negatieve impact gehad op de hoeveelheid fruit aan de bomen. Sommige rassen werden daarbij zwaarder getroffen dan andere, zoals Cox en Bramley. Over het algemeen zijn de opbrengsten beperkt gebleven en zijn er maar weinig telers die volledige oogsten melden."

Door de koude lente loopt het seizoen ongeveer een week à 10 dagen vertraging op in vergelijking met vorig jaar. Het koude weer in april en mei verminderde de celdeling en dus ook de maatvoering van het fruit. James hoopt dat warmer weer in de zes weken voorafgaand aan de oogst nu zal bijdragen aan de kwaliteit en de smaak van de appelen.

Ziektes zijn volgens James een groot probleem dit seizoen. "De vochtige omstandigheden vlak na de bloei en in de maanden juli en augustus hebben ziektes als schurft en neusrot in de hand gewerkt, wat een negatieve impact kan hebben op het opslagpotentieel. De schilkwaliteit is over het algemeen iets beter dan verwacht, maar vertoont nog steeds wat ruwheid als gevolg van de vorst en de sterke oostenwind."

Aangezien het seizoen later van start zal gaan, is Adrian Scripps nog niet begonnen met de afzet, maar de reacties van klanten lijken te wijzen op een sterke vraag naar Britse appelen. "We hebben over de hele lijn aanzienlijke kostenstijgingen gezien, maar die van arbeid is toch wel de grootste. De loonkosten zijn dit seizoen met ruim 8% gestegen. Maar ook kosten voor transport, verpakking en grondstoffen zijn allemaal gestegen. Voor sommige rassen of partijen fruit zijn de productiekosten met dubbele cijfers gestegen."

Adrian Scripps heeft altijd het voortouw genomen wat automatisering betreft. En hoewel James zegt dat de technologie die ze in het pakstation hebben geïnstalleerd de productiviteit heeft verhoogd, blijven de uitdagingen op het vlak van arbeid aanzienlijk.

"Binnen de boomgaarden breiden we het aantal oogstplatforms uit van 7 vorig seizoen naar 21 dit seizoen. We willen onze oogst semi-automatisch maken om de productiviteit te verhogen en een deel van het tekort aan arbeidskrachten te compenseren. We blijven ook een reeks technologieën in meerdere bedrijfsprocessen testen, met name voor gegevensverzameling. Met behulp van technologie hopen we de hoeveelheid inputs te verminderen en de middelen efficiënter aan te wenden, voornamelijk in de teelt."

Voor meer informatie:
James Simpson
Adrian Scripps Ltd
+44 1892 832406
james@adrianscripps.co.uk
www.adrianscripps.co.uk 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven