Oekraïense AGF-export naar Polen blijft groeien

Op basis van de resultaten van het seizoen 2020/21 kan worden geconcludeerd dat Oekraïne er opnieuw in geslaagd is om de export van verse en diepgevroren groenten en fruit naar Polen te verhogen. De waarde van de AGF-export naar Polen steeg naar een recordniveau van € 66,3 mln. Hiermee is Polen de voornaamste afzetmarkt voor Oekraïense AGF geworden. De handelsbalans voor de AGF-handel tussen Oekraïne en Polen is positief voor Oekraïne. 

Gedurende het seizoen 2020/21 namen de opbrengsten van de export van groenten, fruit en noten met 45% toe ten opzichte van het seizoen 2019/20. 

East-fruit.com citeerde Andriy Yarmak, econoom bij het Investment Centre van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN: "Polen is onverwachts een geschikt alternatief gebleken voor de Russische markt voor de export van fruit en zachtfruit, hoewel de specificaties van de producten die naar Polen worden verladen totaal anders zijn dan van wat er voorheen naar Rusland werd geëxporteerd."

"Polen is een voorbeeld geworden voor fundamentele veranderingen in de teeltstructuur en de manier waarop de kwaliteitscontrole van AGF wordt benaderd. Zij heeft Oekraïne de mogelijkheid geboden om haar export fors op te schalen, ondanks, of dankzij, de boycot op de export van AGF en noten naar Rusland. Oekraïense telers zijn zich zelfs gaan verdiepen in de ontwikkelingen in Polen en in toenemende mate gaan richten op producten met een hogere toegevoegde waarde waar ook buiten de CIS-landen vraag naar is."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven