Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnige Nationale Aardappelrooidag in Lelystad

Afgelopen zaterdag vond onder een stralende nazomerzon de Eerste Nationale Aardappelrooidag plaats, op het land bij Boerkok in Lelystad. Het evenement werd druk bezocht. De grootste attractie voor jong en oud was wel dat iedereen zelf aardappelen kon komen rooien. Daarnaast waren er kinderactiviteiten en boerenfrites uit de regio. Aardappelteler Moniek Wisse gaf het publiek informatie over de aardappelteelt en ook slimme rooitips, meldt de NAO in een persbericht.

"De Nationale Aardappelrooidag is in het leven geroepen om de nationale trots, de pieper, te vieren en het publiek bewust te maken van het feit dat deze vitaminebommen overal in Nederland om de hoek verbouwd worden. Een oer-Hollands product met een lage CO2- voetafdruk dat ook in de moderne keuken z'n plek heeft veroverd", aldus de NAO.

We danken de herfstvakantie aan de aardappel
Vroeger werden aardappelen handmatig gerooid. Een enorme klus voor het hele gezin, ook de kinderen hielpen mee. Om leerachterstand te voorkomen heeft men toen de herfstvakantie in het leven geroepen. 

De pieper in the picture
3,5 miljoen kilo aardappelen komen in de periode september tot oktober van het land. Zo’n 10.000 akkerbouwers, van Zeeland tot Noordoost Groningen klaren die klus. Nederlanders hebben gemiddeld minstens twee maal in de week aardappelen op het menu staan. "Toch is de pieper onderbelicht als lokale held. De aardappel hoort niet alleen thuis in onze keuken, maar is ook superfood en een klimaatkanjer ineen en past in de groeiende waardering voor eerlijk, lokaal en plantaardig eten. Want houd je van lekker eten van dichtbij, dan is de aardappel je vriend en goede buur tegelijk. De veelzijdigheid van de aardappel maakt dat hij iedere dag op een andere manier op je bord kan verschijnen", meldt de NAO.

Volgens de NAO past de aardappel ook prima in een duurzaam, plantaardig voedingspatroon. Hij heeft een relatief lage impact op het klimaat. Ten opzichte van andere voedingsmiddelen als melk, vlees, vis, brood, bonen en rijst is de milieu impact van de aardappel laag met 0,9 CO2 eq./kg. Hij wordt alleen nog overtroffen door de appel (0,5 Co2 eq./kg). De CO2 footprint is onder meer laag omdat het landgebruik efficiënt is. Dit komt omdat de opbrengst per hectare hoog is en dat is gunstig voor de hoeveelheid meststoffen die gebruikt worden.

Voor meer informatie:
Nederlandse Aardappel Organisatie
+31(0)70 358 9331
nao@nao.n
www.nao.nl 

Publicatiedatum: