Aardappelmarktrapport week 35:

'Raming Duitse aardappeloogst met 11,7 miljoen ton op bijna zelfde niveau als vorig jaar'

De Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz meldt dat het goede marktaanbod leidt tot verdere verlagingen van de producentenprijzen bij consumptieaardappelen. Vooral in gebieden met een overschot is er een aanzienlijke marktdruk. Nu de feestdagen deze week ten einde lopen, wordt gehoopt dat de vraag in de handel en in de directe verkoop zal aantrekken. In sommige gebieden zijn er kwaliteitsproblemen als gevolg van zware regenval. De foodretail adverteert met speciale prijzen vanaf 0,40 €/kg.

Hessen: voldoende verkoopbare producten
Omdat de vraag rustig blijft en het aanbod groot, zijn de aardappelprijzen opnieuw gedaald, zo blijkt uit een verslag van het Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Voor partijen van een goede kwaliteit zonder gebreken kunnen mooie prijzen gevraagd worden. Ondanks onderbrekingen bij de rooiwerkzaamheden vanwege het slechts weer zijn er voldoende verkoopbare aardappelen beschikbaar. In de loop van de week zullen de oogstwerkzaamheden weer opgepakt worden. De vraag vanuit de horeca is onveranderd zwak, dat komt deels nog steeds vanwege de vakantie. Als gevolg daarvan blijft de afzet op groothandelsniveau teleurstellend. Met herhaaldelijke verkoopacties in de retail wil men een opleving van de vraag stimuleren.

Niedersachsen: rustig marktverloop
De vroege aardappelrassen raakten langzaam op. Aardappelen met een vaste schil waren er nog niet in alle regio's, aldus het Bauernverband Niedersachsen. Het marktverloop was in z'n totaliteit rustig, wat onder andere te wijten was aan de vakantieperiode.

Schleswig-Holstein: vraag is te overzien
Aan de beheersbare vraag naar aardappelen kan worden voldaan met de aangeboden hoeveelheden. Regenvrije dagen verbeterden de stemming van de telers. De rooiwerkzaamheden werden als goed ingeschat. Het aanbod zal dus blijven toenemen.
De vraag vanuit de horeca en grootkeukens blijft echter kleiner dan voorheen. Via weekmarkten en directe verkoop vragen de consumenten naar regionale producten, die men goed kwijtraakt. De retail verkoopt hoofdzakelijk Duitse aardappelen, en voor een groot deel ook aardappelen uit Sleeswijk-Holstein. Bij de koele temperaturen van de afgelopen tijd was de verkoop goed. Vanwege de zomerse temperaturen in deze week zou daar enigszins verandering in kunnen komen. In enkele gevallen zijn er verkoopacties in de foodretail, die de afzet moeten verbeteren.
Tijdens de 'Kartoffeltagen' in Niedersachsen was de heersende mening dat ten minste een gemiddelde oogst kon worden behaald. De EU-Commissie raamt dat de aardappeloogst in Duitsland dit jaar in de buurt zal komen van het niveau van vorig jaar, namelijk 11,7 miljoen ton, aldus een verslag van de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven