agro-export plust 13,6%

Steeds meer Servische fruittelers kiezen voor biologische teelt

Goede prijzen maar ongunstige weersomstandigheden en lagere oogsten waren kenmerkend voor de Servische tuinbouwsector dit jaar. De Landbouwminister van het land omschrijft de situatie als volgt: "In april en mei waren de verwachtingen hooggespannen, maar desondanks eindigen we het jaar met hetzelfde agrarische BBP (bruto binnenlands product). Ik verwachte in juni een verdere groei maar de droogte in juli stak hier een stokje voor. De frambozenprijs bereikte €3,40 per kilo. De kwaliteit van zwarte bessen was beter dan vorig jaar en de kwaliteit van pruimen was ook beslist niet slecht."

In de eerste zes maanden van 2021 boekte de Servische landbouw- en levensmiddelensector een omzet van €3,1 mld, wat neerkomt op een groei van 11,7% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo meldt de Kamer van Koophandel en Industrie van Servië (PKS). De agro-export bereikte een waarde van €1,9 mld. Dit is een stijging van 13,6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aandeel van de agro-export bedroeg 19,6% van de totale export. 

De agro-import bereikte een waarde van €1,1 mld, en groeide met 8,4% ten opzichte van het jaar daarvoor en was goed voor 8,6% van de totale import. Het handelsoverschot van agrarische producten en levensmiddelen bedroeg €859,4 mln. Dit betekent een stijging van 21,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Bananen behoorden tot de meest geimporteerde importproducten (€35,1 mln).

Bioareaal Servië telt 24.000 hectare
De afgelopen jaren kozen steeds meer Servische telers voor de biologische teelt, zo laat de Servische minister van Landbouw weten. Hij voegt eraan toe dat het bio-areaal in Servië in totaal 24.000 hectare telt. Volgens hem kunnen kleinere percelen winstgevender worden wanneer de transitie naar biologische fruitteelt wordt gemaakt.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven