Hennie de Beer, Vaalbos Trust

Alle hens aan dek bij zeer gediversifieerd teeltbedrijf in Zuid-Afrika

Vaalbos Trust, gelegen in de Zuid-Afrikaanse Loskop-vallei, is een zeer gediversifieerd teeltbedrijf, en dat is eigenlijk ook de norm in deze regio die zich uitstrekt over de provincies Mpumalanga en Limpopo. 

Rechts: aardappelteelt voor de verwerkende sector

Tegen deze tijd van het jaar wil het bedrijf klaar zijn met de oogst van Valencia sinaasappelen, maar zo merkt Hennie de Beer op, het komt wel eens voor met grote oogsten dat de pluk ook nog in september verdergaat.

Dit jaar valt de Valencia-oogst evenwel tegen, want door vorst tijdens de bloeiperiode in augustus is 30% van de sinaasappelen verloren gegaan.

"In maart werd het teeltbedrijf getroffen door een plaatselijke hagelbui," zegt Hennie de Beer, eigenaar van Vaalbos Trust, die eraan toevoegt dat de kwaliteit van de Valencia's wel erg hoog is geweest.

Het is een bewogen seizoen geweest voor Vaalbos Trust. De kou van eind juli, die grote schade aanrichtte in het noorden van het land, heeft een deel van de jonge citrus- en watermeloenplanten van de buitenteelt beschadigd.

De kwaliteit van de Valencia sinaasappelen was zeer goed (foto's aangeleverd door Vaalbos Trust).

Toen de sector na de cyberaanval op de Transnet Port Terminal begin augustus een week lang moest stoppen met het verpakken van citrus bestemd voor de haven van Durban, gaf het de bedrijven in ieder geval de kans om hun laatste partijen citroenen op te ruimen. De Klasse I-producten gingen naar de markt in Johannesburg en de rest naar de binnenlandse sapmarkt.

Gem squash, een zeer arbeidsintensief gewas

De pompoenenoogst begint in oktober, met Hubbard-pompoenen, grijze pompoenen (in Zuid-Afrika ysterpampoene genoemd) en gem squash, een bijzonder arbeidsintensief gewas vanwege zijn kleine formaat.

Flespompoen was een pompoen die Hennie dit jaar niet wilde planten. "Butternuts groeien langzamer en tegen de tijd van de oogst zijn de hoeveelheden pompoenen op de markt al groot."

De markt voor vroege gem squashes is goed

Ze zijn vroeg op de markt met gem squashes

"De markt voor gem squash is best goed als je vroeg op de markt bent. In augustus en september zijn alle pompoenprijzen goed, zelfs nog een paar weken in oktober. We doen het goed totdat de telers uit de streek van Brits op de markt komen", merkt hij op.

Tegen die tijd moet Vaalbos hoe dan ook alle aandacht besteden aan druiven en watermeloenen, want daarvan start de oogst rond november-december.

"Telen gaat ook over het scheppen van banen"
"Je hebt veel handen nodig voor alle lijnen die wij telen, maar tuinbouw gaat dan ook over het scheppen van banen", zegt Hennie.

De eerste druiven, meestal Early Sweet, worden in november geoogst.

Het bedrijf teelt ook fritesaardappelen voor McCains, tarwe, sojabonen en katoen.

"Ons areaal citrus bedraagt 172 hectare en dat van druiven 40 ha. We hebben een ruim aanbod van citrus, waaronder Navels, Valencia's en citroenen. Onze druivenrassen zijn Early Sweet, Tawny, Sweet Celebration, Crimson, Adora Sugra 34 en Starlight."

"Helaas zijn de laatste drie of vier druivenseizoenen erg moeilijk geweest vanwege marktproblemen en slechte prijzen. Laten we hopen dat het dit seizoen beter wordt", zegt Hennie. "En dat is eigenlijk jammer, want het is zo’n fijn product om mee te werken."

Hij merkt op dat kwaliteitsclaims ontmoedigend werken, zeker omdat de productiekosten al zo hoog liggen. Hij denkt dat de verpakking en de dichtheid waarmee dozen worden verpakt er zeker ook iets mee te maken kunnen hebben. "Ik hou van het idee van papieren tassen in plaats van plastic. Ik denk dat het beter is voor het fruit."

Voor meer informatie:
Jalani Snyman
Vaalbos Trust
+27 87 160 0558
jalani@vaalbostrust.co.za
www.vaalbostrust.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven