Grote wereldwijde vraag en hoge prijzen beloven veel goeds voor de Zuid-Afrikaanse export

Het jaar begon goed toen Zuid-Afrika in het eerste kwartaal een overschot op de landbouwhandelsbalans boekte van 1,5 miljard dollar en de op één na grootste exportinkomsten ooit boekte, namelijk 10,2 miljard dollar.

Volgens Dawie Maree, de informatie- en marketingmanager van FNB Landbouw, blijven de vooruitzichten voor de rest van het jaar gunstig. De weersomstandigheden hebben gezorgd voor een recordseizoen dat voor de meeste producten een recordoogst heeft opgeleverd.

"Wij verwachten dat we dit jaar opnieuw een recordexport voor onze citrus zullen zien." Maree zegt dat de eerste exportcijfers voor sinaasappelen tot eind juni een stijgende lijn vertoonden. De groei van de export naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten steeg met bijna 30%. De totale uitvoer van sinaasappelen aan het begin van het seizoen steeg met 2% tot 10,8 miljoen kartons van 15 kg.

Easy peelers, zoals mandarijnen en clementines, vertoonden een groei van 12% op jaarbasis. Dit vertegenwoordigt een uitvoer van 9,84 miljoen kartons. De op twee na grootste markt voor Zuid-Afrikaanse easy peelers is het Midden-Oosten, met een marktaandeel van 14%. De uitvoer op die markt steeg tot nu toe met 61%.

Logistieke problemen hebben een negatieve invloed gehad op de eerste exporten voor dit jaar. Maree zegt dat het niet beschikbaar zijn van containers voor de uitvoer heeft geleid tot vertragingen bij de zendingen. De vertragingen bleven echter niet beperkt tot Zuid-Afrika, maar waren een wereldwijd probleem. Dit, gekoppeld aan onrust in KwaZulu-Natal en computerproblemen bij Transnet, heeft de uitvoer van citrus vertraagd, maar deze lijkt zich te hebben hersteld van de aanvankelijke tegenslagen.

Bron: farmersreviewafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven