NEPG: Natte zomer niet zonder gevolgen voor de aardappelmarkt

Noordwest-Europa kent deze zomer een van de meest vochtige zomers van de afgelopen decennia. In sommige gebieden in Belgiƫ en West-Duitsland was de regenval half juli een absoluut historisch record. Sinds half juli vormt phytoftora een constant aandachtspunt voor telers met hoge spuitkosten tot gevolg. Een groeiend aantal producenten zegt de problemen min of meer onder controle te hebben, maar het kan wel
degelijk leiden tot lagere netto opbrengsten of kwaliteitsproblemen. Dus linksom of rechtsom kan het zeker invloed hebben op het seizoen.

Gemiddelde opbrengsten
De gemiddelde opbrengsten in de NEPG-zone zullen naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan die van vorig jaar, d.w.z. 45 ton/ha en iets boven het 5-jaarsgemiddelde. Het percentage tarra zal naar verwachting wat hoger liggen. Er zijn nog veel onzekerheden over kwaliteitsproblemen (rot, holle harten, groeischeuren en lage onderwatergewichten in sommige gevallen), oogstomstandigheden en bewaarbaarheid. De totale productie in de EU-4 bedraagt naar verwachting ongeveer 22,4 miljoen ton. Deze is lager dan vorig jaar, vooral doordat het areaal is afgenomen tot 497.700 ha, wat in lijn ligt met de NEPG-visie. Daarmee komt de oogst op het 5-jarig gemiddelde.

Hogere productiekosten
De teelt van aardappelen blijft een duurdere teelt. Kosten voor gewasbescherming, energie, bewaring en arbeid zijn flink gestegen. Deze hogere aardappelproductiekosten kunnen, in combinatie met hogere prijzen voor granen en koolzaad, van invloed zijn op het aardappelareaal van 2022. Goed lopende export verwerkt product
De wereldwijde coronapandemie is nog steeds aan de gang en zal het komende seizoen zeker invloed hebben op de aardappelmarkten en de verkoop van verwerkte producten. Niemand weet wat de invloed op de wereldhandel en -markt zal zijn van de deltavariant (en andere varianten die zich mogelijk nog zullen ontwikkelen).

och werken verwerkers sinds het begin van de zomer op volle capaciteit. De uitvoer van de EU-27 was in juni met +63% ten opzichte van juni 2020 zeer goed. De totale verkoop van Europese verwerkte aardappelproducten in seizoen 2020/2021 is met 13% gestegen ten opzichte van seizoen 2019/2020. Er waren in de afgelopen twaalf maanden grote verschillen in exportbestemmingen en -volumes. Door de zeer hete en droge zomer in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Oost-Europa zou de export van aardappelen naar het Middellandse Zeegebied en mogelijk naar Oost-Europa goed kunnen zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven