Logistieke kosten Colombiaanse bananenexport verviervoudigd

Colombia is 's werelds vijfde grootste exporteur van bananen. Banaan is bovendien het op twee na belangrijkste Colombiaanse agro-exportproduct en vertegenwoordigt 5,3% van het landbouw-BBP van het Zuid-Amerikaanse land.

In 2020 groeide de Colombiaanse bananenexport tot een totaal van 109 miljoen kartons, met een waarde van € 771 miljoen, 5,3% meer dan de € 739,5 miljoen van 2019. In de periode tussen januari en juli 2021 bedroeg de export al € 508,1 miljoen, 7,7% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Volgens Emerson Aguirre, voorzitter van de Colombiaanse bananenfederatie Augura, is de eerste helft van het jaar echter erg moeilijk geweest voor de sector. "De productiekosten zijn gestegen", zei hij. En daar zijn diverse oorzaken voor, zoals in de eerste plaats de stijging van de containertarieven door het herhaaldelijk stilleggen van havenactiviteiten en het lagere aanbod van rederijen vanwege corona-uitbraken. Deze verschijnselen hebben voor wrijving gezorgd in de internationale logistiek. "Daarnaast is er wereldwijd een tekort aan reefers, wat mede heeft geleid tot een verviervoudiging van de logistieke kosten."

"Plastic en papier voor de kartons hebben de afgelopen maanden ook stijgingen geregistreerd, evenals meststoffen, waarvan de prijs met ongeveer 40% is toegenomen," aldus Aguirre. Daarom is er al overleg geweest met overheidsinstanties om verdere verhogingen die gevolgen kunnen hebben voor de teelt te voorkomen.

Aguirre merkte ook op dat er zeer strikte maatregelen worden genomen om de verspreiding van Fusarium tegen te gaan. Jorge Hernán Palacino, technisch directeur van de afdeling Plantgezondheid van het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA), verzekerde dat ze druk in de weer zijn om de plaag een halt toe roepen en verzekerde dat Fusarium voorlopig alleen in La Guajira werd gedetecteerd.

"Deze plaag is al sinds 2019 aanwezig en toch hebben we sindsdien stijgende exportcijfers gezien. De situatie is ernstig, maar ik denk niet dat het een impact zal hebben op de teelt", aldus Palacino. Aguirre gaf ook al aan dat de bananenexport in 2021 met 5% kan stijgen.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven