Schade aan Valenciaanse teelt door regens van vorige week

De Valenciaanse telersvereniging Unió de Llauradors meldt dat de stortregens van vorige week over het algemeen geen grote schade hebben aangericht aan de teelt in de regio. Slechts in enkele gebieden, zoals Vinaròs-Benicarló, Pedralba of Plana Baixa wordt ernstige plaatselijke schade opgemeten.

In de provincie Castellón, onder meer in Maestrat, Plana Baixa, Camp de Túria en La Serranía is er aanzienlijke schade aan infrastructuur (omheiningen, sloten, irrigatievoorzieningen, enz.). Ook vele toegangswegen naar de percelen zijn vernield door de kracht van het water. Er waren op de laatste dagen van de regenperiode ook hagelbuien die de citrus- en kakiteelt hard hebben getroffen in Costera en Vall d'Albaida.

Maar ook in enkele andere gebieden van de provincies Castellón en Valencia hebben intense regen, hagel en hevige windstoten waarschijnlijk schade veroorzaakt aan citrus, kaki's en seizoensgroenten. Sommige percelen in Maestrat hadden overigens begin augustus al af te rekenen met hagel.

De telersvereniging geeft aan dat zij landbouwverzekeraar Agroseguro zal verzoeken met spoed de schade op te meten aan de percelen en de claims te behandelen, zoals ze al heeft gedaan voor eerdere schadegevallen dit jaar. De vereniging verzoekt de bevoegde instanties ook om toekenning van directe steun, annulering van de onroerendezaakbelasting van de percelen en bijhorende gebouwen, gratis distributie van schimmeldodende producten, vermindering van socialezekerheidsbijdragen voor een jaar, uitgifte van leningen met gesubsidieerde rente en ook een reeks hulpmaatregelen voor de getroffen coöperaties die de groenten en het fruit afzetten.

De telersvereniging vermeldt daarnaast dat de sector met een bang hart de komst van het onweer afwachtte, maar dat de regen uiteindelijk in het algemeen gunstig is geweest voor de teelt, behalve in eerder genoemde plaatselijke gevallen. De watervoerende lagen kunnen op die manier weer aangevuld worden en er kan worden bespaard op besproeiing, wat gezien de huidige hoge prijs van elektriciteit zeer welkom is. Het fruit in de bomen zal met het overvloedige regenwater ook nog kunnen groeien en grotere maten bereiken en de bomen krijgen zo ook een reinigingsbeurt die ten goede komt tegen mogelijke plagen en ziekten.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven