Zeevenkel: Nieuwe trend in zeegroente

Zeevenkel, een zeegroente die vooral rondom de Middelandse Zee veel voorkomt, is vanaf heden nu ook in Nederland verkrijgbaar. Your Well, groothandel in producten op basis van zeewier en zeegroente, brengt dit product, in een pot van 280 g met citroenzuur en water, vanaf deze maand in de Benelux op de markt en speelt hiermee in op de toenemende belangstelling voor gezonde en smakelijke zilte groente.

“Verzilting van de aarde is wereldwijd een groot probleem. Iedere dag verdwijnt er ca 2000 hectare aan landbouwgrond. Die grond is eigenlijk alleen nog maar geschikt voor zout tolerante gewassen, zoals zeevenkel”, aldus Kees Boender directeur van Your Well. “Met de teelt van zeevenkel kun je toch gebruik blijven maken van de grond en lever je voor de consument tegelijkertijd een heerlijk en gezond product.” In Nederland is de plant zeldzaam en beschermd, op Texel wordt het in kleine hoeveelheden gekweekt. In Griekenland teelt het bedrijf Ikonomoudi al sinds 1936 op biologische wijze zeevenkel, vooral voor de export naar verschillende landen in Europa. 

De uitgesproken kruidige smaak van zeevenkel, ook wel zeekervel genoemd (officiële naam: Crithmum maritimum)  heeft dat typisch zilte wat veel zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoor, kenmerkt. Het is een diepe minerale smaak die goed samengaat met vlees, vis en schelpdieren. Zeevenkel kan zowel rauw, geblancheerd als gekookt worden bereid. De jonge bloemknoppen, bloemen en zaadpeulen zijn eetbaar, net als de stengels en bladeren die gekookt kunnen worden als asperges. Rauw heeft het een pittige anijs-achtige venkelsmaak en geblancheerd smaakt het enigszins naar asperge. De jonge bladeren kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt, eventueel gemarineerd in azijn, citroen, olijfolie en zout. Ze passen uitstekend in salades, sauzen, tapenades, maar ook verwerkt door groenten en granen. Je kunt de bladeren heerlijk eten met brood, knoflook en olijfolie. Zeevenkel is een goede bron van de mineralen calcium, ijzer en kalium en bovendien rijk aan vitamine C, antioxidanten, meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 en 6) en vezels.

“In 2050 zal de wereldbevolking zijn toegenomen tot 9 miljard mensen die, bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden, twee aardbollen nodig hebben om zich te voorzien van voedsel”, aldus Kees Boender. “Met de toenemende verzilting wordt dit probleem alleen maar groter. De teelt van zilte groente, zoals zeevenkel, kan hiervoor een oplossing bieden: er is voldoende ruimte om het duurzaam te verbouwen, het bevat  gezonde voedingsstoffen en, bovenal, het is gewoon erg lekker.”

Voor meer informatie:
Your Well, the Seaweed Company
Marconiweg 55
3225 LV Hellevoetsluis
+31 (0)181 375108
info@yourwell.nl 
www.yourwell.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven