Eerste schade door bruingemarmerde schildwants in Nederland geconstateerd

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) komt sinds 2018 ook in Nederland voor. In Italië en Duitsland heeft deze wants al veel schade aangericht. Dat was voor de NFO, het Platform fruitvooruit.nl en de WUR reden om in 2020, met behulp van subsidie ​vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, een onderzoek te starten naar de levenswijze van deze wants en de verspreiding in ons land. Ook worden potentiële bestrijdingsmethoden verkend, schrijft NFO op haar website. 


Foto: WUR

Dat dit onderzoek noodzakelijk is, blijkt wel uit het feit dat de wants dit jaar heeft overwinterd in verschillende regio’s in Nederland. Bovendien is in augustus in de Betuwe de eerste schade aan peren geconstateerd (zie foto), bij bomen waarop ook jonge H. halys-schildwantsen werden aangetroffen.


Eerste schade geconstateerd Foto: WUR

De NFO en het Platform fruitvooruit.nl hebben er daarom op aangedrongen om het onderzoek, dat dit jaar afloopt, met een jaar te verlengen. Hiervoor is deze week een verzoek ingediend bij de Topsector. Als dit wordt gehonoreerd, kan het onderzoek worden voortgezet en kan, naast het continueren van het bestaande onderzoek, ook worden gekeken naar sluipwespsoorten die deze wants kunnen bestrijden.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven