Jean-Baptiste Pinel, Primland:

"Dit jaar 5 miljoen punnets Nergi kiwibessen afzetten"

Twee weken geleden is Primland begonnen met de oogst van Nergi kiwibessen die in punnets worden verkocht. "Het seizoen is net van start gegaan. We zijn begonnen in Portugal en zijn vorige week verdergegaan met Frankrijk en Spanje. Volgende week beginnen we met de oogst in Italië en eindigen we met Oekraïne," legt directeur van Primland Jean-Baptiste Pinel uit.

De eerste Nergi kiwibessen zullen deze week in de schappen van Franse supermarkt liggen. Ze zullen beschikbaar zijn tot eind november. "Onze verschillende teeltgebieden in Europa maken het voor ons mogelijk om de oogsten te spreiden en Nergi kiwibessen voor een langere periode aan consumenten aan te bieden."Vorstschade beperkt
Net als een aantal andere gewassen dit jaar hadden ook de Nergi kiwibessen last van de vorst in het voorjaar. De partijen zullen echter nog steeds groter zijn dan die van vorig jaar. "De impact van de gevolgen van de vorst varieert sterk en is afhankelijk van het teeltgebied. In Italië zijn de boomgaarden het meest getroffen. Ook in Frankrijk was er wat schade, maar de andere regio's zijn gespaard gebleven. Desalniettemin hopen we met het in productie nemen van de nieuwe boomgaarden meer partijen te kunnen oogsten dan vorig jaar."

"Vorig jaar hebben we 3,5 miljoen punnets verkocht en dit jaar hopen we op ongeveer 5 miljoen. In deze fase van het seizoen zijn we zeer tevreden over de kwaliteit van het fruit en over het aantal kiwibessen dat uit de boomgaarden komt."

Een minifruit dat veel wordt geconsumeerd in Noord-Europa
Primland exporteert Nergi kiwibessen naar diverse landen in Europa. "We zien een zekere ongelijkheid in de vraag tussen het ene land en het andere. De aantrekkingskracht van Nergi kiwibessen is wel altijd evenredig met de consumptie van fruitbessen in het land. Dit gegeven wordt elk jaar opnieuw bevestigd. Op deze manier sluiten Nergi kiwibessen perfect aan bij de eetgewoonten van consumenten uit Noord-Europese landen, waar fruit snacken een veel voorkomende consumptietrend is."

Over de Nergi kiwibes
De Nergi kiwibes is een minifruit uit Azië dat al eeuwen in het wild voorkomt. De plant (Actinidia arguta) heeft de vorm van een liaan met daaraan verschillende fruittrossen. De kleine kiwi is bijzonder rijk aan vitamine C, vitamine E en vezels. Om zich zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan de bodem en het klimaat van Europese landen, hebben de telers het meest aangepaste ras geselecteerd.

De boomgaarden worden bewerkt volgens de principes van de 'gecontroleerde landbouw', met inachtneming van strikte specificaties. Bestuiving vindt plaats met behulp van bijenkorven die in de boomgaarden zijn geïnstalleerd. De watervoorziening wordt beheerd volgens de behoeften van de plant. Langs de verschillende paden wordt gras gezaaid en onderhouden om de bodemerosie te beperken, met als doel de ontwikkeling van fauna en flora te bevorderen.

Voor meer informatie:
Olivier Pouilhes
Primland
+33 (0)5 58 90 09 95
olivier.pouilhes@primland.fr 
www.primland.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven