Franse conservenfabriek Reitzel wil augurken enkel lokaal telen

Terwijl de meeste augurken die in Frankrijk worden geconsumeerd uit India en Oost-Europa komen, willen Groupe Reitzel en 24 telers de trend omkeren door de productie in Frankrijk te verplaatsen, voornamelijk in de departementen Loir-et-Cher en Sarthe.

Groupe Reitzel is al in 2016 begonnen met de teelt en productie van augurken rond twee fabrieken in Montrichard en Connerré, met 112.000 potten in het eerste jaar. In 2021 hoopt Groupe Reitzel de
1,1 miljoen te bereiken.

"De augurkenteelt is een van die teelten die met de industrialisatie van de land- en tuinbouw in Frankrijk verloren is gegaan," legt Yuna Chiffoleau uit, onderzoeksdirecteur Sociologie bij het Franse Nationale Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Voedsel en Milieu (Inrae). “Net als mosterdzaad en bepaalde graansoorten als boekweit. Dit zijn sectoren die in het hogere segment moeilijk te intensiveren of te promoten zijn. Als gevolg hiervan zijn deze teelten verplaatst naar landen waar arbeid veel goedkoper is."

Een andere reden waarom de augurken uit India komen, is dat de weersomstandigheden in die regio 3 oogsten per jaar mogelijk maken, vergeleken met slechts 1 in Frankrijk.

"In een straal van zo'n twintig kilometer zijn we nu met acht telers die opnieuw augurken telen. In Frankrijk zijn we gewend geraakt aan het eten van extra fijne augurken. Je moet dus regelmatig de velden op om augurken van dit formaat te plukken,” vertelt Sylvain Tessier, een van de partnertelers.

De teelt van augurken is voor telers ook een extra inkomen. "In voorgaande seizoenen wisten we 10.000 euro per ha te halen, dat is een mooi bedrag, zeker omdat het seizoen meer heel kort is," vervolgt Sylvain. De augurk vergemakkelijkt ook de teeltrotatie en is waterbesparend, een goed punt in een tijd waarin klimaatverandering een steeds belangrijker thema wordt.

Bron: 20minutes.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven