Dit jaar zijn er minder aardappelen gepoot in Castilla y León

Naar goede gewoonte heeft de directie van de Unie van Telers van Castilla y León (UCCL) samen met haar aangesloten aardappeltelers de situatie van de sector in dit Spaanse gewest geanalyseerd tijdens een informatieve bijeenkomst die in augustus in Tordesillas (Valladolid) werd gehouden.

Volgens de meest recente gegevens van het gewestelijke ministerie van Landbouw bedroeg het aardappelareaal in Castilla y León in het seizoen 2020/21 in totaal 17.246 hectare, 6,13% minder dan het jaar ervoor. Men verwacht dat de cijfers voor de oogst bijgevolg ook kleiner zullen zijn. Volgens de vereniging ligt de consumptie hoger dan vorig jaar, wat dus gezien de lagere opbrengst zou moeten leiden tot een hoger of op zijn minst gelijkaardig niveau van telersprijzen.

Toch beschreef de organisatie de situatie van de aardappelsector als moeilijk. "Er zijn partijen die hun machtspositie blijven misbruiken. Supermarktketens en grootverpakkers blijven vechten voor hun marktaandeel en doen dat ten koste van de zwakste schakel in de keten, de telers."

De Unie van Telers van Castilla y León heeft ook aangegeven te hopen dat de Interprofessionele Organisatie voor de Aardappel van Castilla y León, die sinds kort actief is, een nuttig instrument wordt om de belangen te behartigen van alle schakels in de keten, inclusief de telers.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven