Oekraïne verwacht komend seizoen meer appelen te oogsten

Binnenkort zal het Oekraïense appelseizoen van start gaan. Naar verwachting zal de oogst groter zijn dan in het seizoen 2020/21. Eén exporteur blikt terug op de uitdagingen van vorig seizoen, toen telers hun appelen in bewaring hielden in de hoop dat de prijzen tegen het einde van het seizoen beter zouden zijn.

Volgens Volodymyr Gurzhiy, directeur van het Oekraïense appelexportbedrijf USPA Fruit, is het voorgaande seizoen niet geworden wat telers ervan hadden gehoopt. "Het Oekraïense appelseizoen 2020/21 was lastig omdat we voor het tweede jaar op rij een kleine oogst hadden. De meeste appeltelers hielden hun appelen in bewaring in de hoop dat de prijzen tegen het einde van het seizoen beter zouden zijn. Hierdoor ontstond een sterke vraag waardoor de prijs iets steeg. Toch lag de prijs aan het einde van het seizoen nog onder het gemiddelde en zag iedereen zich genoodzaakt zijn appelen op hetzelfde moment uit de koelhuizen te halen, waardoor de markt binnen korte tijd overspoeld werd. De pandemie had ook veel impact en onze belangrijkste markten in Azië zijn er nog niet van hersteld."

“Zoals gewoonlijk boekte USPA Fruit goede resultaten in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en ook Afrika, waar zij haar aanwezigheid flink heeft uitgebreid en dat ook komend seizoen een belangrijke markt zal zijn. Vorig jaar exporteerde USPA Fruit appelen naar Ethiopië, Djibouti, Mauritanië, Sierra Leone, Congo, Sao Tomé en Principe, Burkina Faso, Ghana, Soedan en Liberia. Vanwege de kleine oogst was de beschikbaarheid van de voornaamste exportrassen beperkt. Daarnaast waren er meer kleine maten beschikbaar. Deze factoren dwongen ons om nieuwe markten te betreden. Dit was essentieel om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden."

"Het komende seizoen verwachten we lagere prijzen omdat de oogstramingen gunstiger zijn. De weersomstandigheden waren over het algemeen goed en we denken dat we voldoende voorraden kwaliteitsappelen beschikbaar zullen hebben in een verscheidenheid aan maten. Ondanks de goede oogst zullen de prijzen niet veel dalen, omdat de kosten voor karton en zeevracht gestegen zijn."

"Ik zou tevens graag willen vermelden dat USPA Fruit in samenwerking met USAID een agrarisch adviseringsproject heeft gelanceerd, waar telers gratis aan deel kunnen nemen. Zo'n 30 telers in heel Oekraïne kregen op deze manier toegang tot hoogwaardige kennis omtrent de teelt en export van appelen. Onze adviseurs hebben hen het hele teeltseizoen begeleid, vandaar dat we denken dat het volume exportappelen hoger dan gemiddeld zal zijn. Kortom, we rekenen op een meer dan goed seizoen!" zegt Gurzhiy tot slot. 

Voor meer informatie: 
Volodymyr Gurzhiy
USPA Fruit LLC
+380 50 925 57 32
v.gurzhiy@uspafruit.com 
www.uspafruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven