Britse telers gewaarschuwd geen consumptieaardappelen als pootaardappelen te importeren

De British Potato Trade Association (BPTA) heeft een bericht aan haar leden uit doen gaan, waarin zij waarschuwt tegen het gebruik van geïmporteerde consumptieaardappelen als pootaardappelen. Vanwege de complicaties die het vertrek van het VK uit de EU met zich mee heeft gebracht, is er een tekort aan geïmporteerde pootaardappelen uit de EU ontstaan. 

Hoewel er momenteel geen sprake is van een tekort aan pootaardappelen zijn bepaalde rassen, zoals Sagitta, Ramos en Agria, lastiger te verkrijgen dan voorgaande jaren. 

Er geldt nog steeds een protocol dat de handel in consumptie-aardappelen tussen het VK en de EU toestaat. De handel in pootaardappelen is echter verboden. 

Sandy McGowan, voorzitter van de BPTA, waarschuwt daarom dat het verleidelijk kan zijn om kleine hoeveelheden te importeren. "Het inkopen van consumptieaardappelen in Europa om deze vervolgens te poten, zou als illegaal kunnen worden bestempeld. Daarnaast neemt men ook risico's op het gebied van de plantgezondheid en de verspreiding van ziektes, zoals ringrot, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor omliggende gebieden," aldus McGowan. 

Bron: fwi.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven