Nieuw-Zeeland: Watergebruik voor avocadoteelt kan gevolgen hebben voor inwoners

Avocadotelers en andere landeigenaren in het Verre Noorden van Nieuw-Zeeland hebben een omstreden vergunning gekregen om miljoenen kubieke meters water uit een waterhoudende grondlaag te halen. De plaatselijke bevolking vreest dat dit besluit zeer nadelig kan zijn voor de regio, maar toezicht moet ervoor zal zorgen dat eventuele nadelige gevolgen kunnen worden voorkomen.

De 22 landeigenaren, bekend als de Aupōuri Aquifer Water User Group, hebben in 2019 bij de Northland Regional Council een aanvraag ingediend om in eerste instantie 6,2 miljoen kubieke meter water per jaar af te mogen nemen. Woensdag verleenden twee onafhankelijke commissarissen een totaal van 4,5 mln kubieke meter per jaar uit de Aupōuri Aquifer voor een periode van twaalf jaar. Zij beweerden dat de totale hoeveelheid water weliswaar groot was, maar dat uit het bewijsmateriaal bleek dat het om een duurzame hoeveelheid ging die relatief klein was in vergelijking met de hoeveelheid water in de grondlaag.

Ondanks de beperkte kennisgeving waren meer dan 92 indieners tegen de vergunningen, met als belangrijkste punten de langetermijngevolgen voor de watervoerende laag zoals zoutwaterintrusie, ecologische gevolgen en culturele overwegingen.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven