"De winstmarge voor telers, importeurs en rijpingsbedrijven is zo goed als nihil”

Catastrofale zomer voor bananenprijzen

In de tien jaar dat de economische onderzoekseenheid Fruitrop, opgericht binnen CIRAD (Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement, een Frans onderzoekscentrum), haar barometer van Europese importprijzen publiceert, is voor bananen in deze tijd van het jaar nog nooit eerder zo'n laag niveau bereikt. Met een waarde van nog geen € 10 per karton van 18,5 kg is de prijs van bananen op de markt deze zomer gekelderd. We moeten al teruggaan naar 2011 om in Europa zo'n catastrofale zomer op het vlak van prijzen te vinden.

Buitensporig aanbod
Deze prijzen zijn, zoals te verwachten viel, een weerspiegeling van het overaanbod. De plantages zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en de export van de vier belangrijkste Latijns-Amerikaanse leveranciers (Ecuador, Costa Rica, Guatemala en Colombia) is explosief gestegen. Bananen overspoelen de markt en niets lijkt op dit moment deze situatie aan banden te kunnen leggen. Zelfs de twee orkanen van eind 2020 in Honduras en Guatemala slaagden er niet in om de markt langer dan een paar weken door elkaar te schudden.

Deze minimumprijzen treffen vooral de telers en afzetbedrijven in gebieden waar de teelt meer rekening houdt met sociale en milieunormen en waar telers minder concurrentiekracht hebben. De lage prijzen zouden dus kunnen snoeien in het aantal kleine teeltbedrijven die, in tegenstelling tot de grote, gestructureerde bedrijven, niet over de middelen beschikken om te voldoen aan de eisen van de Europese retailers, die de prijzen steeds verder naar beneden halen.

In Ecuador beginnen de telers al te protesteren tegen de daling van de afzetprijzen, terwijl de productiekosten, vooral die voor elektriciteit, stijgen.

"Vandaag de dag zijn de marges voor telers, importeurs en rijpingsbedrijven zo goed als nihil. Dit is echt een bloedbad voor de sector", zegt Denis Loeillet, onderzoeker bij CIRAD. "Wie kan overleven met zulke lage prijzen?", vraagt de expert zich af.

Biologische bananen zijn niet immuun voor de crisis
Ook het prijsverschil tussen biologische en conventionele bananen is aanzienlijk kleiner geworden. En dat is geen goed teken, want de lage prijzen voor biologische bananen doen onvermijdelijk twijfels rijzen over de kwaliteit van de systemen die dit fruit telen.

"We willen graag weten hoe leveranciers hun prijzen voor biologische bananen zo laag weten te houden", bekent Loeillet.

Bron: rfi.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven