Start kiwibessenseizoen Coöperatie Hoogstraten:

Goed jaar voor de kiwibessen, oogstvolume vijftig procent meer

Tholen - De kiwibessen rollen vanaf eind vorige week weer over de band van de optische sorteermachine bij Coöperatie Hoogstraten. Het seizoen dat ongeveer twee maanden duurt is door de kou iets later gestart dan normaal, maar begint nu dan toch écht te lopen. De komende dagen zullen telers steeds grotere volumes leveren aan de veiling waar het wordt gesorteerd en verpakt. "De kwaliteit van de kiwibessen is uitstekend", zegt Natalie Snijers van Coöperatie Hoogstraten. "De vele regen en afwezigheid van zon zorgden juist voor een kalme groei en daardoor een friszoete, volle bes. Bovendien is er weinig schilschade dit jaar." Het totale volume van de oogst ligt dit jaar aanzienlijk hoger. Naar verwachting is er zelfs een toename van vijftig procent in de productie ten opzichte van vorig jaar toen vorstschade in het voorjaar en de hitte van de zomer de productie beperkte. 

Arbeidsintensieve teelt
Zo’n tien jaar geleden zijn een aantal telers in samenwerking met Hoogstraten gestart met de teelt van kiwibessen. Sindsdien leveren telers vanuit België en Nederland vanaf ongeveer eind augustus tot eind oktober hun bessen aan Hoogstraten.

Deze teelt vindt in beide landen op relatief kleine schaal plaats, toch heeft de coöperatie samen met de telers besloten een optische sorteermachine aan te schaffen. "Het met de hand sorteren is namelijk een enorme arbeidsintensieve en tijdrovende klus, daarnaast zijn de bessen ook al handmatig geplukt en daardoor heeft een teler het in deze twee maanden normaliter gigantisch druk. Het kiwibessenseizoen loopt maar twee maanden, dus er is bij ons geen teler die dit als zijn hoofdteelt heeft. De komst van deze volledig geautomatiseerde sorteermachine ontzorgt de telers, zodat ze zich weer kunnen bezighouden met hun corebusiness", zegt Natalie Snijers van Hoogstraten. 

Hoe gaat het in zijn werk?
Als de hoeveelheid droge stof en de Brix-waarde van de teelt in orde zijn dan worden de bessen nog voor ze helemaal rijp zijn met de hand geplukt en naar de veiling gebracht voor sortering.

De sorteermachine, die overigens de enige in Europa is, is ontwikkeld door Stas Belgium en Ellips uit Eindhoven heeft daar de sorteringssoftware aan toegevoegd waardoor de bessen op grootte, rijpheid en kwaliteit kunnen worden gesorteerd. Vooraf wordt ingesteld op welke maten wordt gesorteerd en aan welke kwaliteit een bes moet voldoen (hoe hoog mag de verruwing zijn). Dan worden de bessen op de band van de sorteermachine gelegd en worden de onrijpe, beurse en verweerde bessen handmatig verwijderd. Het proces erna is volledig geautomatiseerd. 


Eerst worden de bessen op de band gelegd en worden de beurse en verweerde bessen verwijderd

Per bes maakt de machine een dertigtal foto's. Aan de hand daarvan kan de computer de grootte, rijpheid en de kwaliteit van de bes bepalen. "De bessen worden in speciale bewaarzakken verpakt en afgekoeld tot net boven het vriespunt. Ze gaan niet in volledige shock, maar worden zo rustig mogelijk gehouden voor optimale bewaring. Afhankelijk van hoe rijp de bessen zijn, kunnen ze dan nog zo'n twee à drie weken bewaard worden", zegt Natalie.

Video: De kiwibessensorteermachine van Hoogstraten in werking

Campagnes
Hoogstraten heeft veel geïnvesteerd in het promoten en onder de aandacht brengen van de kiwibes bij de consument. Vloggers, influencers, tv-koks en commercials zijn ingezet om de consument kennis te laten maken met deze nieuwe "superfruit". "In België heeft dat zeker gewerkt", zegt Natalie. "Elke supermarkt heeft de kiwibes in het assortiment. Nederland blijft alleen wel achter en daar is dus nog veel te winnen als het gaat om de bekendheid van de kiwibes."

Voor meer informatie:
Natalie Snijers
Coöperatie Hoogstraten
+32 33 40 02 11
sales@hoogstraten.eu
www.hoogstraten.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven