O.P. Agricola Campidanese

Crisis voor de (water)meloenen uit Sardinië

"De overproductie, het niet bepaald zomerse klimaat in de regio’s waar de consumptie normaal gezien hoog ligt, de beperkte vraag vanuit het buitenland en de ontwikkeling van bijkomend areaal in concurrerende landen in Oost-Europa zijn de factoren die de huidige crisis voor de watermeloenen en meloenen hebben ingeleid. De prijzen zijn ineengestort en veel supermarktketens grijpen herhaaldelijk terug naar langdurige promotiecampagnes", vertelt Salvatore Lotta, commercieel directeur van de Sardijnse coöperatie O.P. Agricola Campidanese.

"Alles wat we van mei tot eind juli hebben opgebouwd, is teniet gedaan in augustus. Augustus is anders dé maand bij uitstek waarin deze typisch zomerse producten in een mum van tijd uitverkocht worden. Maar de zaken lopen dit jaar anders: de omzet is gekelderd."

"Ook goed gestructureerde bedrijven zoals het onze hebben geleden en doen dat nog steeds. We zijn gewend 300 à 500 ton fruit per dag te verzenden naar de markten, maar die volumes hebben we de afgelopen maand nooit constant kunnen houden. Wanneer we in het schap 5 of 6 soorten watermeloenen en evenveel types meloenen aantreffen, verwarren we daar niet alleen de consument mee, maar lopen we ook het risico het echte kwaliteitsproduct te bestraffen. Soms wordt het zelfs verkocht tegen prijzen die onder de productiekosten liggen, terwijl we wel moeten opboksen tegen stijgende grondstofprijzen."

"Er zit ook geen verandering in de marktsituatie voor watermeloenen en meloenen, ongeacht de variëteit. Europese klanten, vooral in Nederland, Duitsland en Zwitserland, hebben hun bestellingen al verminderd en de situatie op de Italiaanse markten is vergelijkbaar. De kans zit er zeker in dat veel goederen onverkocht zullen blijven, vooral als de temperaturen in veel landen/regio's onder het seizoens-gemiddelde blijven steken."

"Als telersvereniging zouden we over ongeveer 15 dagen klaar moeten zijn met watermeloenen, maar met de netmeloenen zullen we kunnen doorgaan tot eind september en met de Piel de Sapo’s (Majores en Corallo) zelfs tot 20 oktober. Maar we hebben echt nood aan een opleving van de markt. De kwaliteit van de producten is uitstekend, maar we zouden graag zien dat het fruit elke dag met dezelfde volumes de deur uitgaat", besluit Lotta.

OP Agricola Campidanese zal aanwezig zijn op Macfrut 2021 (stand 115, paviljoen D5).

Voor meer informatie:
Agricola Campidanese
Via Doria, 5
09098 Terralba (OR) - Italië
+39 (0)783 022959
info@agricolacampidanese.it
lortodieleonora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven