Betere maten voor nieuwe Poolse appeloogst

De Poolse appeloogst zal meer appelen opleveren in maten die in trek zijn op buitenlandse markten, zo laat een Poolse exporteur weten. De boomgaarden op zijn bedrijf hebben geen schade geleden als gevolg van slechte weersomstandigheden en dat heeft geresulteerd in zowel een grotere appeloogst als een betere kleuring van het fruit. 

Volgens Mateusz Wajnert, hoofd verkoop bij de Poolse appelexporteur Galster, zal de nieuwe appeloogst groter zijn en meer geschikte maten voor de markt omvatten. "We zijn enorm optimistisch over de nieuwe oogst, zowel in termen van aantallen als met betrekking tot de kwaliteit. We zullen een hogere beschikbaarheid hebben dan voorgaand seizoen, maar de kwaliteit is nog belangrijker. Het komende seizoen kunnen we wat geruster zijn over de maten van onze appelen voor de export. Op de meeste markten bestaat er een voorkeur voor maten tussen de 65 en 85 en we hebben gezien dat we duidelijk meer van deze maten beschikbaar zullen hebben dan vorig seizoen."

Hoewel sommige Poolse telers schade hebben geleden als gevolg van het weer zijn de boomgaarden van de telers waar Galster mee samenwerkt dit ongemak bespaard gebleven, waardoor hun appelen  nog beter op kleur zijn gekomen. "De weersomstandigheden in Polen waren bijzonder gunstig voor de kleuring van de appelen. Ik moet toegeven dat we dit jaar veel geluk hebben gehad omdat geen van onze boomgaarden noch die van onze partner-telers storm- of hagelschade hebben geleden. Dit verandert niets aan onze prioriteiten. Het voornaamste voor ons is stabilisatie in plaats van areaaluitbreiding. Stabiliteit kan uitsluitend worden bereikt door een goede dienstverlening aan onze klanten, waarmee we al vele seizoenen samenwerken. We moeten de banden verder aanhalen en aan hun verwachtingen voldoen."

“Een andere factor die noodzakelijk is voor de stabilisatie van onze handel zijn de telers. We werken samen met ambitieuze mensen en moeten ons ook om hen bekommeren om onze klanten appelen van hoge kwaliteit te kunnen leveren. Hiermee is de cirkel rond. Waarom we zoveel belang aan stabilisatie hechten? Alleen met een kalm gemoed kunnen we ons richten op nieuwe uitdagingen, zoals andere markten, betere teeltmethoden en overige plannen," legt Wajnert uit. 

Op de vraag hoe hij de concurrentie voor wil blijven, antwoordt Wajnert dat Galster zich uitsluitend richt op haar eigen teelt. "Ik kijk nooit naar anderen als concurrenten. We doen ons werk onafhankelijk van anderen. We zijn van mening dat dit de juiste manier is, maar vraag het me over twee of drie jaar nog maar eens en dan kan ik je een definitief antwoord geven. Wanneer we het hebben over concurrentie dan denk ik niet direct aan andere appeltelers, maar eerder aan de hoge vrachttarieven en de huidige situatie in de wereld als gevolg van Covid. Hier moeten we het tegen opnemen en niet tegen andere exporteurs."

Voor meer informatie:
Mateusz Wajnert
Galster Sp. z o.o.
+48 660 042 551
mateusz.wajnert@galster.pl  
www.galster.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven