BerryBlues, Azerbeidjan

"Te laat op de markt komen zal de komende jaren niet meer zo’n issue zijn"

Als het aan Ilyas Ahmadov ligt, zal te laat of te vroeg op de markt komen met zijn blauwe bessen de komende jaren niet meer zo’n issue zijn. De algemeen directeur van het Azerbeidzjaanse bedrijf BerryBlues ziet hoe de seizoenen van sommige landen elkaar nu overlappen. "Daardoor zal de focus in de toekomst liggen op nieuwe cultivars die geschikt zijn voor langere bewaring en houdbaarheid", zegt hij.

Twee jaar geleden besloot de WeGrow-groep om hun tomatenteelt uit te breiden en te gaan voor niet-traditionele gewassen die nooit eerder in Azerbeidzjan waren geteeld: blauwe bessen. Hun BerryBlues-project is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat blauwe bessen teelt op 20 hectare met een dichtheid van 8.333 planten/hectare.

Hoe is dat in zijn werk gegaan? Hoe was het om in een door corona geteisterd jaar dergelijke activiteit op te starten? Gelukkig was het dankzij het netwerk van Ilyas niet zo moeilijk om genoeg mensen op te leiden. "Een cursus blauwe bessenteelt aan een van de toonaangevende universiteiten van de VS stelde ons in staat om het probleem op te vangen dat er hier eigenlijk geen blauwe bessenexperts zijn. Zo konden we uiteindelijk alles zelf doen", zegt hij. "Maar we hebben nog wat meer ervaring nodig met snoeien en plukken, want sommige cultivars zijn nog heel nieuw voor ons, omdat ze pas dit jaar zijn aangeplant."

BerryBlues heeft al naar twee landen kunnen exporteren, en toch was het een moeilijk seizoen. Volgens Ilyas kon het voorbije afzetseizoen in twee fasen worden opgedeeld. "In juni waren de prijzen zoals verwacht. Marokko en Spanje waren al van de markt verdwenen vanwege de weersomstandigheden en kwaliteitsproblemen. Maar in vergelijking met de maand juni van vorig jaar hadden we toch 5 à 6 dagen minder gunstige marktomstandigheden." Dat komt volgens Ilyas door een toename van het aanbod vanuit Georgië.

In juli waren de prijzen in sommige markten, vooral in Rusland en Oekraïne, tot 20-30% lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "Daar zijn verschillende redenen voor," zegt Ilyas. "Volgens sommige bronnen teelt Georgië inmiddels blauwe bessen op meer dan 1.000 hectare, waarvan meer dan de helft al het volledige productiepotentieel heeft bereikt. Hetzelfde geldt voor Oekraïne, maar hun seizoen start drie weken later. Maar ook Rusland zelf is begonnen met de teelt van veel blauwe bessen en sommige bedrijven zitten al in hun tweede seizoen."

Ilyas verwacht dat door de teelt van verschillende rassen het afzetvenster van sommige landen zal blijven overlappen met dat van andere. Daarom komt de focus van BerryBlues nu op nieuwe cultivars te liggen die geschikt zijn voor langere bewaring en houdbaarheid.

Hij is er zeker van dat de teelt in potten de toekomst is voor blauwe bessen. "Vast en zeker. Maar we blijven elk jaar bijleren en verschillende technieken testen op plantdichtheid en irrigatie. Veredelaars komen ook elk jaar met nieuwe rassen op de proppen, waardoor de consument kan kiezen tussen verschillende variëteiten. Het zal ons niet verbazen als de consument over 2-3 jaar een deel van de blauwe bessen bij hun cultivarnaam zullen noemen."

Voor meer informatie:
Berry Blues 
WeGrow
Ilyas Ahmadov (e-mail)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven