Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opbrengst proefrooiingen aardappelen lager dan 5-jarig gemiddelde

Net als voorgaande jaren heeft de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) onder haar leden half augustus een proefrooiing voor de consumptieaardappelen laten uitvoeren. De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 40.053 kg per hectare. In 2020 was dit 46.571 kg per ha, meldt de VTA min een persbericht. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden 14% lager dan het vorig seizoen. Ten opzichte van het 5 jarig gemiddelde is de productie 7,5% lager. Eén en ander is weergegeven in onderstaande grafiek.

Percentage 50 mm opwaarts
Het percentage 50 mm opwaarts bedraagt 57%. In 2020 was dit 65%, terwijl het vijfjarig gemiddelde ligt op 60%. Tevens valt te melden dat het gemiddeld knolaantal 4,4% lager ligt dan het vijfjarig gemiddelde.


Klik hier voor een uitvergroting

Verschillen tussen rassen
Tussen percelen onderling bestaan er wel behoorlijke verschillen. De laagste opbrengst was 21 ton/ha, terwijl de hoogste op 59,7 ton/ha zit. Ook qua potentie lijkt er nog behoorlijk verschil te bestaan. Half september wordt er weer een proefrooiing uitgevoerd bij dezelfde groep telers.

Voor meer informatie:
Fred de Jongh
VTA Nederland

Schaapsdreef 4
3258 CA  Den Bommel
+31 (0)85 303 84 91
freddejongh@vtanederland.nl
www.vtanederland.nl 

Publicatiedatum: