Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 33/21:

'Het kersenseizoen loopt momenteel ten einde'

Het Duitse kersenseizoen loopt momenteel ten einde. Naast de dominerende Duitse offertes waren Europese importen slechts nog sporadisch op de markt te vinden. Er waren uitsluitend grote kersen beschikbaar, waarvan de kwaliteit over het algemeen nog overtuigen kon. Kordia en Regina uit Duitsland genereerden aan het einde van het seizoen vaak een goede belangstelling. De handelaren hadden zelden aanleiding om hun bestaande prijzen aan te passen. Zelfs in München, waar de vraag afnam als gevolg van een verminderde kwaliteit, bleven de prijzen in de meeste gevallen constant.

Grafiek: BLE

Appelen
De aanvoer van overzee nam duidelijk af. De organoleptische eigenschappen lieten maar zelden te wensen over. De klanten toonden desondanks echter minder interesse, aangezien er steeds meer Europese appelen van de nieuwe oogst arriveerden. In deze categorie domineerden de Duitse leveringen: vooral Delbarestivale en Elstar wonnen massaal aan betekenis. De verkoop verliep over het algemeen in rustige banen.

Peren
Turkse en Italiaanse Santa Maria peren domineerden de markt. De eerste Spaanse Santa Maria en Franse Williams Christ peren arriveerden. De vraag was ronduit goed, maar bleef wel achter bij het toegenomen aanbod. De prijzen daalden hierdoor vaak; de handelaren probeerden door middel van prijsverlagingen de afzet te bespoedigen.

Druiven
Het aanbod aan Turkse Sultana druiven nam zeer sterk toe, wat zich negatief op de prijs uitwerkte. Crimson Seedless uit Turkije werd eveneens in grotere hoeveelheden geïmporteerd. In Frankfurt doken enkele importen uit Algerije en Oezbekistan op. Egyptische druiven verdwenen vrijwel helemaal uit de handel.

Aardbeien
Duitse aardbeien domineerden het assortiment; daarnaast arriveerden er zo nu en dan ook Poolse, Belgische en Nederlandse ladingen. Het aanbod was voldoende om de ronduit goede vraag te dekken. In het bijzonder op de eerste dagen van de week was de vraag uitgesproken groot. In het weekend stokte de afzet vervolgens als gevolg van het slechte weer. Slechts de aardbeien van een exclusieve kwaliteit konden hun prijzen handhaven.

Abrikozen
Het abrikozenseizoen loopt ten einde: vraag en aanbod namen af. Franse offertes vormden de basis van het productpalet, daarna volgden qua betekenis op de markt Turkse, Italiaanse en, met grote afstand, Spaanse abrikozen. Goed smakende Duitse abrikozen kostten in Frankfurt 5,50 euro per kg en vonden snel afnemers. Het aanbod was dan weliswaar afgenomen, maar harmoniseerde desondanks voldoende met de vraag. Als gevolg daarvan bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau. 

Perziken en nectarines
Spaanse en Italiaanse ladingen vormden de basis van het assortiment. Turkse en Franse producten hadden eerder een aanvullend karakter. In het bijzonder de partijen uit Frankrijk wisten kwalitatief gezien steeds te overtuigen; deze waren dan ook duur. Het einde van het huidige seizoen komt dichterbij. De handelaren kwamen echter maar zelden onder druk te staan, waardoor ze hun bestaande prijzen aan konden houden. Zelfs prijsverhogingen waren soms mogelijk.

Pruimen
Er stond een breed aanbod gereed, waarbij Cacaks Schöne pruimen uit Duitsland en Moldavië overwogen. In z'n totaliteit was het aanbod voldoende om de vraag te dekken. Als gevolg van de toegenomen aanvoer waren de handelaren soms gedwongen om hun prijzen naar beneden bij te stellen. Maar ook vastere prijzen waren af en toe te zien.

Citroenen
Spaanse Verna en Zuid-Afrikaanse Eureka citroenen domineerden de markt, importen uit Argentinië vulden het assortiment aan. Het aanbod was voldoende om de goede vraag te dekken. De prijzen ontwikkelden zich daarbij wisselend: soms trokken de prijzen van de Spaanse citroenen aan, soms die van de Zuid-Amerikaanse citroenen. Een soortgelijke ontwikkeling was ook in het geval van prijsverlagingen te zien.

Bananen
Het aanbod harmoniseerde niet altijd perfect met de afzetmogelijkheden. De vraag was tijdelijk afgenomen; aan de ene kant was op sommige plaatsen de vakantie nog niet voorbij, aan de andere kant stond het zomerfruit nog meer in de focus van de klanten. Prijsverlagingen waren daarom steeds weer te zien, dit betrof alle merken. Alleen in München meldde men lichte prijsverhogingen bij het premiummerk.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden de markt, Belgische, Nederlandse en Spaanse partijen completeerden het aanbod. Over het algemeen overtuigde de kwaliteit. De vraag was ronduit goed; grotere bloemkolen stonden in het middelpunt. De prijzen veranderden niet wezenlijk. In Frankfurt vertoonden de Spaanse offertes problemen bij de uitkleuring. De Duitse bloemkolen waren daar iets ongelijkmatiger gesorteerd dan de Belgische en Nederlandse bloemkolen.

Sla
Bij ijsbergsla waren er overwegend Duitse partijen op de markt, Nederlandse partijen vulden het aanbod aan. In Berlijn zag men daarnaast ook nog Spaanse producten. Een afgenomen aanbod leidde op veel plaatsen tot stijgende prijzen. Bij kropsla nam het aanbod aan Duitse partijen af, terwijl de Belgische aanvoer aan betekenis won. De Belgische kropsla liet wat betreft de kwaliteit niets te wensen over en kostte tot wel 17 euro per krat van 12. De Duitse kropsla was weliswaar goedkoper, maar de kwaliteit overtuigde niet altijd.

Komkommers
Duitse, Belgische en Nederlandse komkommers vormden de basis van het assortiment. De vraag kon zonder problemen gedekt worden. De handelaren hadden maar zelden aanleiding om hun bestaande prijzen bij te stellen. Als er al beweging in de prijzen zat, dan viel deze ook slechts minimaal uit. Snackkomkommers kwamen uit Duitsland, Nederland en Turkije. Bij een continue verkoop veranderden de prijzen niet wezenlijk.

Tomaten
Het aanbod bestond voornamelijk uit Nederlandse en Belgische leveringen. De aanvoer nam alles bij elkaar weliswaar niet af, maar de kwalitatief hoogwaardige Midden-Europese tomaten waren echter wel eerder schaars. De prijzen trokken grotendeels aan, soms ook zeer sterk. De prijs van vleestomaten lag in Frankfurt op circa 19 euro en in Hamburg op 20 euro per colli van 7 kg. Trostomaten kostten in Keulen tot wel 14 euro per kratje van 5 kg.

Paprika's
Op alle markten was hetzelfde te zien: de Nederlandse en Belgische aanvoer nam af en de vraag kon niet voortdurend gedekt worden. De prijzen stegen daarom; 20 euro per doos van 5 kg voor gele en rode paprika's was geen zeldzaamheid. De klanten wendden zich vervolgens tot de aanzienlijk voordeligere Poolse partijen, die daarop vlot af werden genomen.

Publicatiedatum: